G7 та Австралія домовились встановити граничну ціну на російську нафту – ЗМІ

Читать на русском
Представники США і країн G7 в останні тижні вели інтенсивні переговори щодо встановлення верхньої межі ціни на морські поставки нафти з країни-агресора.

Країни «Великої сімки» та Австралія у четвер, 3 листопада, домовилися встановити граничну фіксовану ціну на російські нафту наприкінці поточного місяця.

Про це повідомляє агенство Reuters з посиланням на високопоставленого представника G7.

Зазначається, що представники США і країн G7 в останні тижні вели інтенсивні переговори щодо встановлення верхньої межі ціни на морські поставки нафти з країни-агресора.

Санкції проти росії: які обмеження ЄС впровадив проти агресора з початку війниПро найважливіші санкції проти росії, які запровадив Європейський Союз – на інфографіці Слово і діло

Такий крок повинен гарантувати, що санкції ЄС і США, спрямовані на обмеження здатності Москви фінансувати своє вторгнення в Україну, не обвалять світовий нафтовий ринок.

«Велика сімка» та Австралія вирішили встановити фіксовану граничну ціну, яка регулярно переглядатиметься, а не буде знижкою від індексу світових цін на нафту», - йдеться у повідомленні.

При цьому, сама початкова гранична ціна на нафту з країни-агресора поки не узгоджена. Очікується, що рішення буде схвалене наприкінці листопада.

«Регулярний механізм перегляду дозволить стабілізувати ринок у разі потреби й не дозволить рф маніпулювати цінами», - зазначає ЗМІ.

Зазначимо, що група країн «Великої сімки» запланувала запустити механізм обмеження цін на експорт російської нафти до 5 грудня, коли набудуть чинності санкції ЄС, які забороняють морський імпорт нафти.

Нагадаємо, в рамках шостого пакету санкцій Євросоюз запровадив заборону на купівлю, імпорт або передачу сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії.

Напередодні стало відомо, що США перегляне обмеження на російську нафту.

Відомо, що у вересні 2022 року доходи країни-агресора від продажу нафти скоротилися до $15,3 млрд, а саме на $3,2 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: