В ОП розповіли, скільки українських дітей примусово депортували до рф

Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук заявила, що до росії примусово депортували понад 8 тисяч українських дітей.

Про це вона повідомила в ефірі національного телемарафону.

«На сьогоднішній день ми володіємо даними стосовно 8 тисяч 709 дітей. Це діти, які, за заявами батьків, за заявами знайомих і родичів, були визнаними такими, як примусово депортованими або переміщеними», – зазначила вона.

За її словами, викрадених дітей намагаються максимально розподіли по всій території росії. Це роблять для того, щоб їх було складніше знайти. Їх, зокрема, розміщають в закладах охорони здоров’я та дитячих установах.

«Вони намагаються стерти будь-яку приналежність дитини до її рідної країни, намагаються стерти її ідентичну приналежність. Однозначно, все що ми маємо пам’ятати, чому росіяни по суті викрадають українських дітей – це здійснення акту геноциду українського народу», – наголосила Герасимчук.

Уповноважена з прав дитини додала, що вже вдалося повернути назад 96 дітей. Це складний процес, адже наразі універсальної формули повернення не існує.

Нагадаємо, країна-агресор примусово депортувала вже понад 1,6 млн українців, багато з них пройшли через фільтраційні табори та залишилися без документів.

Раніше також стало відомо, що ООН буде розслідувати воєнні злочини окупантів, зокрема й депортацію дітей з України в росію та їх незаконне всиновлення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО