Комісія ООН оприлюднила результати розслідування щодо військових злочинів рф

Читать на русском
Комісія ООН зафіксувала низку ознак військових злочинів та порушень прав людини з боку росії на території областей, які перебували в тимчасовій окупації.

Комісія ООН зафіксувала низку ознак військових злочинів та порушень прав людини з боку Росії на території областей, які перебували у тимчасовій окупації.

Про це йдеться в оприлюдненому 18 жовтня релізі Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«За результатами розслідування подій у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях наприкінці лютого та в березні 2022 року Незалежна міжнародна слідча комісія з України знайшла обґрунтовані підстави для висновку, що в Україні було здійснено низку військових злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права» , - сказано в ньому.

Спецтрибунал для путіна: чи вийде засудити президента росії та росіян за воєнні злочиниІснує міжнародний механізм, який вже був успішно застосований у світовій історії – коли потрібно було позбавити влади та притягнути до суду військового злочинця, президента Югославії

У Комісії зазначили, що такі злочини є підставою для притягнення до відповідальності. Голова Комісії Ерік Месе зазначив, що вплив порушень на цивільне населення в Україні величезний, оскільки втрати серед людей обчислюються тисячами, а пошкодження інфраструктури руйнівні.

Комісія задокументувала випадки використання вибухової зброї в населених пунктах, які зазнали нападу росіян. Також встановлено, що окупанти атакували мирних жителів, які намагалися втекти.

При цьому в ООН відзначили існування прикладів, коли обидві сторони війни, хоча й по-різному, не змогли захистити цивільних осіб або цивільні об'єкти від наслідків атак, розмістивши військові об'єкти та сили в межах або поблизу густонаселених районів.

Також ООН повідомляє, що українські сили могли порушити міжнародне гуманітарне право в деяких випадках, включаючи два інциденти, які кваліфікуються як військові злочини.

Наголошується, що російські військові несуть відповідальність за переважну більшість виявлених порушень, включаючи військові злочини.

Комісія задокументувала випадки страт, незаконного ув'язнення, катувань, жорстокого поводження, згвалтувань та іншого сексуального насильства, що відбувалися в районах, окупованих росіянами. Людей затримували, деяких незаконно депортували до рф, багато хто вважається зниклими безвісти.

Раніше ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка визнає російським режим терористичним.

Також нагадаємо, 23 вересня Комісія ООН дійшла висновку, що в Україні було скоєно військові злочини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: