Візові санкції Євросоюзу мають стосуватися і громадян Білорусі – глава МЗС

Громадяни Білорусі також мають потрапляти під заборону на видачу віз до Європейського союзу, оскільки їхня країна є співучасником агресії.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Безумовно, Білорусь є співучасником у злочині агресії, вчиненої російською федерацією», – сказав Кулеба.

За його словами, Україна наполягає на повній візовій забороні для громадян росії, оскільки бачить, як прихильники путіна та його агресії поєднують зневагу до Європи з подорожами та відпочинком у цій же Європі.

«Тут треба визначатися, як у відомому анекдоті: якщо ви за путіна – сидіть вдома та насолоджуйтесь російською федерацією, а не використовуйте Європу для своїх благ, при цьому ходячи у футболці з літерою «Z» і прославляючи путіна», – сказав міністр.

Кулеба зазначив, що наратив «це війна путіна» – це просто самообман: адже вбиває і ґвалтує мирних жителів не сам путін, а громадяни росії, чиї родичі теж підтримують війну. «Називати цю війну «проблемою путіна», а не проблемою російського суспільства, яке поділяє в значній абсолютній більшості погляди свого президента – це просто самообман», – додав він.

Глава МЗС також вважає напівзаходами можливий компромісний варіант візових санкцій – скасування спрощеного візового режиму для громадян росії.

«З 24 лютого ми займаємо чітку позицію, що саме напів заходи щодо росії є однією з причин війни. Саме тому, що європейська політика з 2014 року полягала в напів заходах: «тут б’ємо росію, а тут тримаємо за ручку, щоб не було занадто боляче», і призвело до цього. Тому однозначно епоха «напів заходів» минула», – заявив він.

Нагадаємо, за словами Жозепа Борреля, ЄС навряд чи підтримає повну візову заборону для росіян.

Тим часом президент України Володимир Зеленський закликав не дозволити росіянам перечекати війну в Європі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО