24 лютого фактично пройшов другий всеукраїнський референдум про Незалежність – Зеленський

Президент Володимир Зеленський привітав співгромадян із Днем Незалежності України. Глава держави зазначив, що 24 лютого, коли росія вторглася в Україну, фактично відбувся другий всеукраїнський референдум: лише «так» незалежності треба було сказати не в бюлетені, а в душі та совісті.

«Ми вільний народ незалежної України. Після шести місяців, коли нас намагаються знищити, ми вільний народ незалежної України. І це правда про наше майбутнє. Вільний народ незалежної України. Півроку тому росія оголосила нам війну. 24 лютого вся Україна почула вибухи й постріли. І 24 серпня не мала почути слів «з Днем Незалежності». 24 лютого нам казали: у вас немає шансів. 24 серпня ми кажемо: з Днем Незалежності, Україно!», – сказав Зеленський у привітанні.

Він наголосив, що за ці півроку Україна змінила історію, світ і змінилася сама – зрозуміла, хто її справжній друг та брат, стала поважати себе, об'єдналася. А український народ та його мужність, сказав президент, надихнули весь світ і дали людству нову надію.

«Ми завжди віддавали шану всім борцям за незалежність, називали цей день головним святом, а синьо-жовтий прапор – святинею. Прикладали руку до серця, співаючи гімн, гордо промовляли «Слава Україні!» і «Героям слава!». 24 лютого нам випало підтвердити слова справами. Цього дня фактично відбувся другий всеукраїнський референдум. Знову – головне питання. Знову – визначальний вибір. Але цього разу сказати незалежності «так» треба було не в бюлетені, а в душі й совісті. Йти не на дільниці, а у військкомати, тероборону, волонтерський рух, інформаційні війська або ж просто стійко й сумлінно працювати на своєму місці, на повну силу, на спільну мету», – заявив Зеленський.

За його словами, українська нація відродилася 24 лютого о 4 ранку.

«Ворог думав, ми зустрінемо квітами й шампанським. Натомість отримав вінки та коктейлі Молотова. Чекав на овації, а чує «хлопки». Окупант вірив, що за кілька днів пройде парадом у центрі нашої столиці. Сьогодні на Хрещатику можна побачити цей «парад». Доказ, що ворожа техніка може з’явитися в центрі Києва тільки в такому вигляді. Спалена, зруйнована та знищена», – наголосив президент.

Наразі, сказав Зеленський, кінець війни – це не мир, а саме перемога. Україна не шукатиме з терористами розуміння та зі страху не сідатиме за стіл переговорів.

«І ми піднімемо руки вгору лише один раз – коли святкуватимемо нашу перемогу. Всією Україною. Бо ми не торгуємось своїми землями і своїми людьми. Для нас Україна – це вся Україна. Усі 25 регіонів, без будь-яких поступок чи компромісів. Ми не знаємо цих слів, вони були зруйновані ракетами 24 лютого», – заявив президент.

Нагадаємо, у матеріалі «Слово і діло» можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав упродовж шостого місяця повномасштабної війни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО