Війни не буде: у Косово відклали реалізацію рішення, через яке збунтувалися місцеві серби

Влада частково визнаної держави Косово вирішила на один місяць відкласти процедуру перереєстрації сербських документів, через яку на півночі країни збунтувалися місцеві серби. Це зроблено з метою уникнути конфлікту і жертв.

Про це сказано в офіційній заяві уряду Косово.

«Уряд Республіки Косово рішуче засуджує сьогоднішнє блокування доріг на півночі Косово та стрілянину з боку озброєних людей по поліції. Йдеться про тенденцію дестабілізувати Косово і поставити під загрозу мир і безпеку громадян і нашої країни» - зазначено в повідомленні.

В організації заворушень на півночі Косово Приштина звинуватила Сербію. Через заворушення влада Косово зустрілися з представниками США і Європейського Союзу, які рекомендували відкласти рішення, що викликало конфлікт.

«Уряд Косово зобов'язується відкласти виконання двох рішень до 1 вересня 2022 року, коли всі барикади будуть зняті й на півночі Косово буде встановлена повна свобода. Ми вдячні міжнародним партнерам, особливо американському послу, за їхній внесок» - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, увечері 31 липня ситуація на півночі частково визнаної держави Косово стала загострюватися; місцеві серби почали виходити на вулиці та будувати барикади. Сербське населення влаштувало протест проти рішення Приштини, згідно з яким з 1 серпня повинна відбутися перереєстрація транспортних засобів та ідентифікаційних карт.

Пізніше президент Сербії Александр Вучич виступив зі зверненням з приводу загострення між Сербією та частково визнаною державою Косово. Судячи з мови Вучича, про бойові дії мови не йде.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО