Кулеба сумнівається, що угода щодо розблокування експорту зерна відбудеться найближчим часом

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сумнівається, що найближчим часом можливий прорив у переговорах щодо розблокування експорту зерна.

Кулеба сказав про це в інтерв'ю Bloomberg.

Як сказав міністр, у переговорах між Україною та росією за посередництва Туреччини та ООН необхідно опрацювати низку логістичних деталей, хоча вийти з глухого кута буде складно.

«Ми всього за кілька кроків від угоди, але ці кроки найскладніші. Я не хочу приєднуватись до хору тих, хто каже, що угода відбудеться наступного тижня», – заявив Кулеба.

Переговори, розповів глава МЗС, зосереджено на розробці маршрутів доставки та механізмів забезпечення безпеки вантажних суден. Переговорники ще не досягли домовленості щодо захисту Одеси, а також іноземних патрулів, які охороняють невоєнні вантажі.

«Нам потрібні тверді гарантії», – підкреслив він.

Кулеба скептично налаштований щодо того, що москва готова дійти згоди, адже блокада дає важелі впливу на Україну. «Вони не хочуть знімати цю мертву хватку з нашої економіки, тому й затягують із цим», – додав міністр.

Нагадаємо, в Європі теж сумніваються у готовності росії укласти угоду для розблокування українського зерна. На думку чиновників, росія має намір використати загрозу глобального голоду як інструмент у будь-яких майбутніх переговорах.

Тим часом, за оцінкою Міністерства аграрної політики, з початку повномасштабної війни росія незаконно вивезла з України близько 400 тисяч тонн зерна.

А в українських портах заблоковано 22 мільйони тонн зерна.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО