Росія розглядає Украину як плацдарм для захоплення інших європейських країн – Зеленський

Росія розглядає територію України як плацдарм для захоплення інших країн Європи. Отже, забезпечити безпеку Україні – це дати довгострокову безпеку всій Європі.

Про це президент Володимир Зеленський заявив на відкритті 26 урядового круглого столу The Economist.

Зеленський не виключив, що керівництво росії планує нове вторгнення на територію іншого сусіда.

«Протягом десятиліть у Європі відчувався дефіцит безпеки. Частина Європи – на сході континенту, а також на Балканах – перебувала поза будь-якою дієвою архітектурою безпеки. Можна пояснювати це як завгодно, але наявність таких «сірих» зон з погляду москви виглядала як спокуса. І будь-яку сіру зону – чи то географічну, чи то політичну, чи то економічну – керівництво росії розглядає як простір своїх можливостей – антидемократичних, антиправових, антиєвропейських. Фактично було так, що безпека частини Європи трималася лише на «запевненнях», – сказав президент.

За словами Зеленського, Україна потребує системи гарантій безпеки, яка б змогла бути дієвою навіть за умови, що наша країна не в НАТО.

Якби така система була зараз, то не було б цієї війни, упевнений Зеленський. «Якби Україна гарантовано одержала підтримку зброєю, санкціями проти агресора, негайною ізоляцією агресора, конфіскацією активів агресора і всіх повʼязаних з ним суб'єктів, то зараз Україна не була б жертвою найстрашнішої війни у Європі. Найстрашнішої з часів Другої світової. Усього цього жаху не було б», – підкреслив він.

Нагадаємо, Україні потрібні гарантії безпеки у військовій, політичній, дипломатичній, інституційній, фінансовій сферах для стримування майбутньої агресії росії. Докладніше зміст кожного блоку перерахував Андрій Єрмак.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО