Єрмак перерахував основні блоки гарантій безпеки для України

Читать на русском
Україні потрібні гарантії безпеки у військовій, політичній, дипломатичній, інституційній, фінансовій сферах для стримування майбутньої агресії росії.

Україні потрібні гарантії безпеки у військовій, політичній, дипломатичній, інституційній, фінансовій сферах для стримування майбутньої агресії росії.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак під час першого засідання групи з питань міжнародних гарантій безпеки для України.

Саміт G7: Зеленський попросив у лідерів системи ППО та допомогти закінчити війну до кінця року – ЗМІВиступаючи перед лідерами Великої сімки, Зеленський попросив надати Україні ППО, допомогти в експорті зерна, а також допомогти закінчити війну до кінця року.

«Україна має вкрай негативний досвід безпеки запевнень у рамках Будапештського меморандуму. Ми категорично відмовляємось його повторювати. Будапешту-2 не буде», - сказав чиновник.

За інформацією Єрмака, Україна потребує гарантій для стримування майбутньої агресії з боку Росії - військових, політичних, дипломатичних, інституційних, фінансових тощо. Вони мають бути включені до юридично обов'язкових та належно ратифікованих міжнародних угод з державами-гарантами.

Перший блок гарантій має включати подальше надання Україні сучасного озброєння та бойової техніки. Державі буде необхідна щорічна фінансова допомога для розвитку оборонного сектору. Крім того, слід поглиблювати співробітництво в галузі інформаційної, кібернетичної та морської безпеки, а також обміну та аналізу розвідувальної інформації.

Другий блок - це дії зі стримування нової агресії. До нього входить оперативне постачання Україні озброєння, обладнання, фінансової та іншої допомоги. Слід побудувати систему двосторонніх та/або багатосторонніх договорів, які передбачають механізми дій гарантів на випадок агресії проти України. Крім цього, необхідно постійно проводити оцінку загроз безпеці, а також розробити механізми термінових консультацій.

Третій блок - санкційна політика, яка має стати ефективним інструментом для недопущення повторення агресії з боку рф.

Запроваджнені санкції мають тривати, доки росія не виконає певних умов:

  • рф повинна надати належні запевнення та гарантії неповторення агресії.
  • рф вона повинна забезпечити повну компенсацію шкоди, заподіяної державі та громадянам.
  • має бути передбачено дієвий механізм впровадження превентивних санкцій на майбутнє – у разі виникнення загрози агресії.
  • необхідні гарантії термінового застосування синхронного міжнародного режиму санкцій, якщо агресія повториться.

Раніше президент України Володимир Зеленський запропонував п'ять «конкретних кроків», які можуть бути корисними для всієї Європи для зменшення колосальних витрат усіх країн через повномасштабну війну з росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: