Повітряна тривога: у ЗСУ пояснили, як визначаються регіони, в яких вмикається сирена

Противник, як правило, застосовує свої удари по Україні з певним задумом у різних напрямках. Повітряна тривога включається на ділянці, яка вважається небезпечною, і по якій може бути завдано удару.

Про це в інтерв'ю НВ розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

«Якщо злітають, скажімо, з території росії чи Білорусі літаки Ту-22, які мають або бомби вільного падіння, або ті ж Х-22 із дальністю 600 км — тобто пів України, — то має вмикатись тривога на таку відстань відповідно до їхнього польоту. Навіть ще до запуску цих ракет. Якщо є інформація, що будуть випущені ракети Калібр з акваторії Чорного моря, які можуть летіти приблизно 2,5 тис. км, то прораховується їхній маршрут», – пояснив Ігнат.

Він нагадав, що ракети можуть змінювати запрограмований раніше курс на певних координатах, тому вираховується спеціальний алгоритм, куди може полетіти ракета, і вмикається повітряна тривога.

«Якщо з Каспію летять ракети, (з дальністю – ред.) 5,5 тис. км і можуть летіти до кінця Європи, то повітряна тривога може вмикатись по всій Україні. Адже тоді є очевидна загроза і можуть вдарити куди завгодно. Тому потрібно сповіщати. Тим паче, коли злітає одразу 5−6 літаків: Ту-95, або Ту-160, які можуть нести від 8 до 12 високотехнологічних ракет кожен. Тому система оповіщення працює саме так», – пояснив речник.

У пріоритеті захисту системами ППО — стратегічні об'єкти держави: атомні електростанції, греблі, стратегічні транспортні розв'язки, великі обласні центри, де сконцентровані військові виробництва, військові об'єкти. «На цих напрямках система ППО посилена. Так само і на визначених вищим військовим керівництвом напрямках. ППО зараз у нас дуже динамічна і мобільна: ми маємо можливість змінювати позиції і в короткі терміни посилювати потрібні напрямки», – додав Ігнат.

Нагадаємо, на думку Олексія Арестовича, росія може ще 7-10 днів завдавати масованих ракетних ударів по Україні. Основними цілями ракетного терору російських окупантів стануть Миколаїв та Харків.

За даними Генштабу, за останні два тижні російська армія більш ніж удвічі збільшила ракетні удари по Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО