Допомога бізнесу під час війни: Кабмін затвердить три програми грантового фінансування

Кабінет міністрів сьогодні затвердить три програми грантового фінансування для бізнесу під загальною назвою «єРобота». Ще три програми буде схвалено найближчим часом.

Про це на засіданні уряду розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Перша програма – мікрогранти до 250 тисяч гривень для тих, хто бажає запустити новий бізнес. «Ми говоримо про можливість запустити будь-який мікробізнес, як пошиття одягу та взуття, хімчистка, сервісний чи ремонтний центр, СТО, монтажні роботи тощо», – сказав Шмигаль.

Держава планує видати 20 тисяч таких грантів на рік, бюджет програми на рік – 5 млрд. Учасником програми може стати будь-який українець, який не працює на інших підприємствах та не веде іншого бізнесу.

Для отримання гранту потрібно буде подати заявку через «Дію» або відділення Ощадбанку, додавши в заявку бізнес-план. Протягом 10 робочих днів буде проведено оцінку проєкту, і, якщо він відповідає критеріям, на банківський рахунок буде перераховано кошти. Витратити кошти за нецільовим призначенням не вдасться.

Ще дві програми безповоротних грантів стосуються аграрної галузі.

Від 5 до 7 млн грн можна буде отримати за програмою часткової компенсації вартості створення теплиць. Загальний бюджет програми – 7 млрд, на рік видаватимуть 3 тисячі грантів.

Учасниками програми можуть бути приватні підприємці, аграрні компанії та фермерські господарства, які мають у власності або оренді землю терміном не менше ніж 25 років. Кошти можна буде витратити на будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив.

Щоб отримати грант, так само потрібно подати заявку через «Дію» або банк. Ключова вимога – працевлаштування робітників та сплата податків.

Ще одна програма – гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства. «Ми говоримо про часткову компенсацію вартості садів. Держава надаватиме від 300 до 400 тисяч гривень на 1 гектар садів. Це близько 70% середньої вартості висадки. Очікувана кількість грантів йтиме не за кількістю підприємств, а за площею насаджень. Зараз ми говоримо про гранти для висадки у 10 тисяч гектарів нових садів. Загальний бюджет програми – 4 млрд грн», – розповів прем'єр.

Одержувачі грантів повинні мати власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Проєкт саду може бути від 1 до 25 га.

Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів, від початку повномасштабної війни близько 17% бізнесу в Україні призупинили свою діяльність, а до 30% – частково втратили активність.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО