Проти кандидатського статусу України в ЄС виступають Данія і Нідерланди – Bloomberg

Дві країни виявляють найбільшу активність у питанні протидії наданню Україні кандидатського статусу в Європейському Союзі. Це Нідерланди та Данія.

Про це 9 червня повідомляє видання Bloomberg.

Так, журналісти видання отримали доступ до дипломатичних документів, зокрема, до ноти за авторством представників Данії. У ній заявлено, що Україна нібито недостатньо відповідає критеріям стабільності інститутів, гарантій демократії, верховенства права, права людини, поваги та захисту меншин, і що Україні нібито потрібно поліпшити законодавчу та інституційну базу, щоб досягти прогресу. На думку Данії, Україна нібито знаходиться на ранній стадії готовності прийняти зобов'язання щодо членства в ЄС - нібито ще й тому, що вона не може створити ефективну ринкову економіку або стати конкурентоспроможною на єдиному ринку.

При цьому видання зазначає, що практично всі країни Європейського Союзу так, чи інакше підтримують Україну в її європейських прагненнях. Польща, Литва та Ірландія вимагають в обов'язковому порядку надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Про те ж заявляє й Естонія.

Нагадаємо, раніше в уряді України повідомили, що сім країн Європейського Союзу пропонували надати Україні інший формат, а не статус кандидата на членство. Головний опір виходить від трьох держав.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба раніше говорив, що Україні не потрібні сурогати статусу кандидата на членство в Європейському Союзі – це демонструє другосортне ставлення до країни.

При цьому Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Також євродепутати висловили позицію щодо зброї для України та спеціального трибуналу ООН.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО