У Британії сьогодні голосуватимуть за вотум недовіри Джонсону

У Великій Британії 54 депутати парламенту від Консервативної партії запропонували винести вотум недовіри прем'єр-міністру Борису Джонсону. Таємне голосування відбудеться вже сьогодні, 6 червня.

Про це повідомляє The Guardian.

Відповідно до правил голосування буде проведено з 18:00 до 20:00 сьогодні, у понеділок, пише видання.

Щоб залишитися на своїй посаді, Джонсону необхідно заручитися підтримкою щонайменше 50% усіх депутатів-консерваторів плюс один, всього 180 осіб. Якщо така підтримка буде, теоретично прем’єр на рік може забути про загрозу відставки.

«Сьогодні ввечері є шанс покласти край місяцям спекуляцій і дозволити уряду підвести межу і рухатися далі, виконуючи пріоритети людей. Прем'єр-міністр вітає можливість донести свою позицію до депутатів і нагадає їм, що коли вони об'єднані та зосереджені на питаннях, важливих для виборців, немає більш грізної політичної сили», – заявили на Даунінг-стріт.

Приводом для оголошення недовіри Джонсону став Partygate – доповідь про вечірки на Даунінг-стріт під час локдауну у 2020-2021 роках. Джонсона оштрафували за вечірку у свій день народження у 2020 році у розпал коронавірусу. І це було не єдине порушення карантину на Даунінг-стріт.

Попереднє голосування за вотум недовіри прем'єр-міністру проходило у британському парламенті при Терезі Мей у грудні 2018 року. Мей виграла, отримавши 200 голосів проти 117. Втім, вона все одно пішла у відставку за п'ять місяців.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали про те, що Борис Джонсон запропонував Україні створити новий політичний, економічний та військовий союз, альтернативний Євросоюзу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО