Росія просила Китай про економічну допомогу, але у Пекіні бояться санкцій – WP

Росія як мінімум двічі чинила тиск на Китай, щоб той запропонував нові форми економічної підтримки та виправдав свою заяву про «безмежне партнерство». Керівництво Китаю і хотіло б розширити допомогу росії, але готове це зробити, тільки не порушуючи західні санкції.

Про це пише The Washington Post з посиланням на офіційних осіб, знайомих із перебігом переговорів двох країн.

Джерела відмовилися повідомити подробиці прохань росії, але один чиновник сказав, що вони включають збереження «торговельних зобов'язань», а також фінансову та технологічну підтримку, на яку зараз поширюються санкції США та інших країн.

«Китай ясно виклав свою позицію щодо ситуації в Україні та щодо незаконних санкцій проти росії. Ми розуміємо скрутне становище М=москви. Але ми не можемо ігнорувати нашу власну ситуацію у цьому діалозі. Китай завжди буде діяти на користь китайського народу», – сказало джерело в Пекіні, безпосередньо знайоме з дискусіями.

Китайські та американські офіційні особи кажуть, що голова Китаю Сі Цзіньпін доручив своїм найближчим радникам вигадати способи, як допомогти росії фінансово, але без порушення санкцій.

«Те, що намагається зробити Китай, — це бути з росією, публічно заявляти про свій нейтралітет і не наражатися на фінансову небезпеку. Багато з цих цілей суперечливі. Їх важко виконувати одночасно», – сказав представник США.

Нагадаємо, на початку війни західні ЗМІ писали, що росія попросила Китай надати військову техніку для підтримки вторгнення в Україну.

У посольстві Китаю у Вашингтоні заявили, що Пекін «ніколи не чув» про такий запит росії. Пізніше посол КНР в Україні запевнив, що Пекін ніколи не нападатиме на Україну, а підтримуватиме її економічно та політично.

До речі, Україна запропонувала Китаю стати одним із гарантів безпеки для країни.

Про політику Китаю на Українському сніданку у Давосі висловився Володимир Зеленський. За словами президента, він бачить кроки, які б Китай робив проти України, але не бачить і підтримки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО