Італія та Німеччина дозволили своїм компаніям платити путіну за газ рублями – Reuters

Італія та Німеччина дозволили своїм компаніям відкривати рублеві рахунки для оплати за російський газ. Формально таке рішення начебто не порушує санкції, які впроваджені проти росії за її агресію в Україні, але є нюанс.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters з посиланням на власні джерела.

Так, джерела розповіли агентству, що Німеччина та Італія за підсумками переговорів з Європейським союзом дозволили компаніям у своїй юрисдикції відкривати рахунки в рублях, і платити за російський газ рублями, не побоюючись, що будуть порушені санкції проти росії.

Теоретично, таке рішення начебто дійсно не є порушенням санкцій, але на практиці це фактично гра на руку режиму путіна. При цьому уряди Німеччини та Італії, додали джерела, діяли в тісній координації з ЄС і з відома та схвалення Європейської комісії.

Нагадаємо, що 17 травня представник Єврокомісії заявив, що газові компанії порушать санкції Євросоюзу, якщо відкриють банківські рахунки в рублях для придбання російського газу.

При цьому раніше ЗМІ повідомляли, що чотири європейських покупці газу вже заплатили за постачання в рублях, як того вимагав президент росії володимир путін. Крім того, десять європейських компаній відкрили рублеві рахунки для цих цілей.

Російський газовий монополіст «Газпром» судорожно намагається переконати європейських клієнтів держкорпорації в тому, що оплата за газ в рублях не буде порушенням санкцій, які впроваджені проти росії за її агресію в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО