Австрія висунула росії ультиматум щодо газу – Kronen Zeitung

Читать на русском
Російському Газпрому доведеться або погоджуватися на вимогу Відня, або залишитися без свого найбільшого європейського сховища газу
Карл НехаммерGetty Images

Австрія фактично висунула росії ультиматум щодо газу. Російський газовий монополіст «Газпром» позбудеться своїх найбільших газових сховищ в австрійському Зальцбурзі, якщо вони не будуть заповнюватися газом.

Про це заявив канцлер Австрії Карл Нехаммер в інтерв'ю австрійському виданню Kronen Zeitung.

«Якщо російський «Газпром» не заповнить наші найбільші сховища газу, то ми у нього їх заберемо для інших постачальників» - сказав він.

Нехаммер зазначив, що не є прихильником націоналізації приватної власності, навіть у тому випадку, коли ця власність належить росії. Однак у зв'язку з нелегкою ситуацією в економіці та енергетиці австрійська влада повинна бути на законодавчому рівні готова втрутитися там, де це буде необхідно.

Російський газовий монополіст володіє в Австрії газосховищем Haidach. Воно розташовується в Зальцбурзі, на місці виснаженого родовища. Зараз сховище обсягом у 2,4 млрд кубометрів газу пустує.

Нагадаємо, через форс-мажорні обставини Україна з 11 травня припиняє транзит газу до Європи через ДВС «Сохранівка» в Луганській області, яка опинилася на окупованій hосією території. Йдеться про третину загального обсягу транзиту до Європи, російський «Газпром» про це повідомили.

Біржові ціни на газ в Європі виросли майже на 20% на тлі скорочення транзиту через Україну - зараз ціни перевищили позначку в 1200 доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: