Минув ще місяць війни: що за цей час пообіцяв Зеленський

Повномасштабна війна в Україні триває вже понад 60 днів. Другий місяць запам'ятався насамперед відступом російської армії від Києва, жахливими злочинами окупантів в області, подальшою блокадою Маріуполя та потопленням крейсера «Москва». Третій місяць протистояння пройде, ймовірно, під знаком боротьби за південь та схід України. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитись, які обіцянки протягом другого місяця війни дав президент України Володимир Зеленський.

Переговори з росією та можливість компромісів

Наприкінці березня Зеленський заявив, що Україна налаштована на переговори з росією і продовжуватиме цей процес тією мірою, якою це від неї залежить. «Ми розраховуємо на результати. Має бути реальна безпека для нас, нашої держави, для суверенітету, для наших людей. Російські війська мають залишити окуповані райони. Суверенітет та територіальна цілісність України мають бути гарантовані. Жодних компромісів щодо суверенітету, нашої територіальної цілісності бути не може і не буде. Це чіткі засади. Це чітке бачення можливого результату», – сказав він.

Навіть після того, як відкрилися звірства російської армії на Київщині, в ОПУ заявили, що продовжуватимуть переговори, хоча це й складно.

На вчорашній пресконференції в метро президент назвав кілька умов, за яких Україна залишить переговорний процес: «Якщо буде знищено наших людей у Маріуполі, якщо буде оголошено псевдореферендум у нових псевдореспубліках, Україна вийде з будь-яких переговорних процесів».

Також Зеленський постійно наголошує, що Україна не піде на жодні компроміси у питанні територій чи на ультиматуми путіна.

Зокрема, про це Зеленський говорив наприкінці березня в інтерв'ю журналу The Economist. «Можливо, якісь компроміси, які не загрожуватимуть нашому фізичному виживанню, будуть зроблені для порятунку життя тисяч людей. Що ж до компромісів, які можуть призвести до розпаду країни, те, що пропонує, точніше, вимагає путін у формі ультиматуму, ми ніколи не підемо на них. Ніколи», – запевнив глава держави.

Під час того ж таки інтерв'ю Зеленський пообіцяв, що не покине народ України. «Люди виходили та зупиняли руками танки. Вони вирішили піднятися та зробити це за власним бажанням. Я не міг собі дозволити сказати «не робіть цього» і не міг сказати «кидайтеся під гусениці». Я залишусь із цими людьми до кінця».

Про це він говорив неодноразово. Кілька днів тому президент знову пообіцяв, що не покине країну, доки йде ворог.

Крім того, кілька разів Зеленський обіцяв, що Україна боротиметься до кінця у цій війні. Про це він говорив, зокрема, 31 березня.

Відновлення українських міст та компенсації громадянам

У процесі виконання велика кількість президентських обіцянок щодо відновлення українських міст після війни.

У зверненні 5 квітня президент пообіцяв відновити все зруйноване та пошкоджене житло, а також дороги, мости та інфраструктуру: «Життя прийде знову до кожного міста, до кожної громади, яку окупанти намагалися знищити».

Наприкінці березня він пообіцяв одразу після встановлення миру розпочати термінове масштабне відновлення країни.

Ці обіцянки поки що у процесі виконання, але на відновлення звільнених від росіян населених пунктів уряд уже спрямував перший мільярд гривень. Для Київської області виділили 400 млн гривень, для Чернігівської та Сумської – по 250 млн, для Житомирської – 100 млн грн.

Окремо Зеленський обіцяв відбудувати Маріуполь.

5 квітня президент пообіцяв найближчим часом відновити подачу електрики та води на всю територію України, а також забезпечити медичну допомогу та доступ до товарів, наскільки це можливо зараз.

Обіцянка потроху виконується. Наприклад, вже відновили електро- та водопостачання у Броварах. Після ракетного удару було знеструмлено 72% міста.

Частково відновили подачу води у звільненій Бучі, у місті також вдалося частково повернути мобільний зв'язок. В Ірпені проводяться роботи з прокладання водопроводу, у Бородянці закінчили роботи на головній каналізаційній помповій станції. Повернули також газ понад 90 населених пунктів у Бучанському, Фастівському, Броварському та Вишгородському районах.

Також Зеленський пообіцяв, що держава компенсує українцям кожен метр втраченої нерухомості. У додатку «Дія» вже стартував прийом заявок на компенсацію за зруйноване житло.

У першому читанні парламент ухвалив законопроєкт, у якому прописано механізм компенсації за зруйноване житло. Так, компенсацію надаватимуть у вигляді грошей, фінансування будівництва нового об'єкта нерухомості або робіт із відновлення пошкодженого майна. Компенсація передбачається, якщо розмір житла не перевищує 150 квадратів.

Гроші будуть видавати тим українцям, які подадуть заявку у «Дії» чи ЦНАПі. Компенсацію надаватимуть у порядку черговості подання заяв у розрізі населених пунктів та громад.

При цьому вже виконана обіцянка Зеленського про те, що з'явиться можливість подавати заявки на компенсацію офлайн, тобто в ЦНАПі.

Щодо інших компенсацій українцям, то виконується обіцянка президента про те, що держава співфінансуватиме зарплату переселенців, яких беруть на роботу – виплачуватиме за кожну людину 6,5 тисяч гривень. 18 квітня Кабмін виділив перші 200 млн гривень для бізнесу, який наймає переселенців.

Покарання російських воєнних злочинців

Станом на 25 квітня правоохоронці зареєстрували понад 8 тисяч злочинів агресії та воєнних злочинів з боку росії. І це ще не остаточні цифри, оскільки на тимчасово окупованих територіях, у місцях ведення бойових дій робота зі встановлення злочинів неможлива.

Якраз у ході другого місяця війни після відступу російських військ із деяких областей України відкрилися страшні злочини окупантів проти мирного населення.

Зеленський вже не раз обіцяв, що всіх винних у мародерстві, насильстві, вбивствах цивільного населення буде притягнуто до відповідальності. «Вже є інформація про те, що у Бородянці та деяких інших звільнених містах кількість жертв окупантів може бути ще більшою. У багатьох селах звільнених районів Київської, Чернігівської та Сумської областей окупанти робили таке, що місцеві не бачили навіть під час нацистської окупації 80 років тому. Безперечно, за це буде відповідальність для окупантів», – сказав він 3 квітня.

«Все більша кількість держав світу підтримують необхідність повного та прозорого розслідування всіх воэнних злочинів російських окупантів в Україні. Кожне вбивство буде розкрито. Кожен із катів буде знайдений. Усіх, хто чинив зґвалтування чи мародерство, буде встановлено. Відповідальність – неминуча», – запевнив президент у зверненні 7 квітня.

Президент також обіцяв, що настане час і кожен росіянин дізнається всю правду про те, хто з їхніх співгромадян убивав чи наказував убивати: «Ми все це встановимо. І зробимо відомим на весь . Нині 2022 рік. І ми маємо набагато більше інструментів, ніж у тих, хто притягував до відповідальності нацистів після Другої світової війни».

Окремо Зеленський обіцяв притягнути до відповідальності причетних до завдання ракетного удару по вокзалу в Краматорську. Під час удару тисячі цивільних чекали там евакуації, кілька десятків загинули, більше сотні було поранено.

Членство в ЄС, НАТО та зовнішня політика

Президент знову запевнив, що Україна буде членом Євросоюзу. Нагадаємо, що Україні вже передали анкету, яку потрібно заповнити для набуття статусу кандидата в члени ЄС.

Зеленський обіцяв, що Україна заповнить анкету за тиждень. Але за десять днів вдалося підготувати лише першу частину опитувальника: ЄС передав документ на 43 сторінки із 374 питаннями, Україна повернула 1 тисячу 156 сторінок відповіді. Залишилася друга частина опитувальника на 280 сторінок.

Із членством НАТО зараз ситуація невизначена, натомість Україна розглядає для себе гарантії безпеки від різних країн. «Якщо завтра нам запропонують вступити до НАТО – не грати знову з нашим життям, а серйозно – отже, вступатимемо. Але цього не буде, на жаль, і, на жаль, не сталося. Тому ми будуватимемо гарантії безпеки, які можуть захистити нас, захистити життя людей», – сказав президент.

Поки що гарантії безпеки знаходяться на раніше стадії обговорення. Серед країн-гарантів безпеки Україна бачить Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Польщу та Ізраїль. Переговори з ними ведуться, але на 100% ще ніхто не висловив готовності приєднатися до угоди.

Нагадаємо, у нашому матеріалі можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав за перший місяць війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО