Путін не зупиниться на Україні: дипломат назвав країни, яким загрожує небезпека

Президент володимир путін хоче повернутися до кордонів імперської росії і зміцнити свою військову присутність якнайдалі на захід. Його наступними жертвами можуть бути Естонія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія та Молдова.

Про це у статті для The Hill пише американський дипломат Роберт Пірсон.

На думку Пірсона, НАТО тепер має не просто зосередитись на захисті своїх держав, а й подумати про європейську безпеку після закінчення нинішньої війни. Якщо цього не зробити, росія продовжуватиме спроби залякування та погроз усім прикордонним країнам Альянсу, а також Молдові.

Якщо путін «виживе» в Україні, то він зробить усе можливе, щоб зміцнити російську військову присутність якнайдалі на заході. Він змусить Мінськ більше підпорядковуватися Москві та зробить присутність російських військ напівпостійним, як це відбувається у Сирії та Казахстані. Він активізує діяльність у Калінінграді та вздовж кордонів росії в Прибалтиці як зброю залякування проти країн Балтії, НАТО, Польщі та Німеччини.

Завдання НАТО, пише Пірсон, полягає в тому, щоб визначити, якою має бути архітектура безпеки Європи після закінчення війни.

На думку Пірсона, Заходу замало «грати в обороні». Завдання НАТО і Євросоюзу полягає в тому, щоб «вдихнути нове життя» в обіцянку, яка спонукала нашу дипломатію покласти край холодній війні, і побудувати єдину та вільну Європу.

На наступному саміті НАТО повинні чітко заявили, що демократичне та економічно процвітаюче майбутнє Європи необхідне для безпеки її держав-членів. А всі заходи, спрямовані на підрив, залякування чи загрозу цьому зобов'язанню у політичному, військовому чи іншому відношенні, становитимуть загрозу для Альянсу.

Нагадаємо, як раніше писало The New York Times, країни НАТО розділилися на думку щодо того, як далі будувати відносини з росією.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО