Війна в Україні збільшить рівень бідності в країнах, що розвиваються – Світовий банк

Війна в Україні може завдати непоправних збитків економіці країн з низьким і середнім рівнем доходу, вкинувши мільйони людей у злидні, а десятки країн у боргову кризу.

Про це попередили у Світовому банку, пише Financial Times.

Віцепрезидент Банку зі справедливого зростання, фінансів та інститутів Індерміт Гілл заявив, що високі ціни на сировинні товари, зниження темпів зростання торгівлі, підвищення відсоткових ставок і зміцнення долара США посилять фіскальний тиск у багатьох країнах, що ускладнить обслуговування боргу, що зростає.

За його словами, одного тільки різкого зростання цін на нафту і пшеницю буде достатньо, щоб серйозно загальмувати зростання в багатьох країнах, якщо тільки війна не закінчиться швидко. Особливого ризику зазнали імпортери нафти, такі як Китай, Індонезія, Південна Африка та Туреччина.

«Якщо ціни на пшеницю і нафту залишаться високими від шести місяців до року, це на процентний пункт знизить темпи зростання, які ми прогнозували трохи більше місяця тому», – сказав Гілл.

Він додав, що економічні збитки від війни, швидше за все, будуть найбільш відчутними в країнах, у яких мало або взагалі немає економічних зв'язків з росією, таких як Гана та Шрі-Ланка, але економіка яких постраждає через збої в торгівлі та погіршення світових фінансових умов.

«Збитки від пандемії були зворотними, тому що з ним можна було впоратися за допомогою внутрішньої політики. Але ми дуже стурбовані війною. Це не в руках національних політиків і це може призвести до незворотних наслідків», – резюмували у Світовому банку.

Нагадаємо, у МВФ заявили, що глобальна економічна напруженість, спричинена війною росії в Україні, може спровокувати громадянські заворушення на Близькому Сході та за його межами.

Раніше президент Володимир Зеленський сказав, що проблеми з експортом сільгосппродукції з України вдарять по багатьом регіонам світу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО