Відновлення після війни: ЄС погодився створити Трастовий фонд для України

Європейська рада погодилася створити Трастовий фонд солідарності з Україною для її відновлення після закінчення війни з росією.

Про це йдеться у заяві за підсумками саміту ЄС.

«Зважаючи на руйнування та величезні втрати, завдані Україні військовою агресією росії, Європейський Союз зобов'язується надавати підтримку уряду України для задоволенню його невідкладних потреб, а після припинення наступу росії – на відновлення демократичної України. З цією метою Європейська рада погоджується створити Трастовий фонд солідарності з Україною та запрошує до участі своїх міжнародних партнерів, а також закликає до невідкладного початку підготовки. Вона закликає Комісію продовжувати надавати технічну допомогу, щоб допомогти Україні провести необхідні реформи», – йдеться у заяві.

Єврорада закликала до своєчасної організації міжнародної конференції для збирання коштів у рамках Трастового фонду.

У заяві також йдеться, що ЄС відданий забезпеченню безперервного та безперебійного постачання електроенергії та газу в Україну. Відзначається і нещодавня синхронізація українських та молдавських електромереж із мережами ЄС.

У ЄС знову визнали європейські устремління та європейський вибір України. Єврокомісії запропонували підготувати звіт щодо заявки України на членство в ЄС.

На саміті ЄС засудили агресію росії проти України, а також воєнні злочини проти мирних українців та пообіцяли притягнути винних до відповідальності.

Від росії зажадали негайно припинити війну та вивести всі сили з України. Усі країни закликали приєднатися до жорстких санкцій щодо росії та Білорусі.

Українських біженців у Європі й надалі чекає підтримка. У заяві йдеться, що особливу увагу потрібно приділити потребам найбільш уразливих верств населення та заходам щодо запобігання та виявлення торгівлі людьми.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський звертався з промовою до Європейської ради.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО