З 2014 року проти Росії запровадили 6366 санкцій – Кулеба

За вісім років проти РФ міжнародне співтовариство запровадило 6366 санкцій, половину з них – від початку нападу Росії на Україну 24 лютого.

Про це у понеділок, 14 березня, повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба у ході телемарафону.

«Росія випередила Іран та Північну Корею і перетворилася на підсанкційного лідера. Росія стала світовим вигнанцем, токсичною країною, від якої відвертається світ», – заявив міністр.

Він зазначив, що загалом із 2014 року проти Росії ввели 6366 санкцій. З початку війни проти України – ще 3612 обмежувальних заходів.

Кулеба також заявив, що українські дипломати продовжують працювати над тим, щоби проти РФ продовжували впроваджувати нові санкції. Зокрема, ведеться робота із закриття ринку криптовалют для РФ, а Німеччину переконують відмовитися від енергопостачання з РФ.

За його словами, є перелік санкцій, які готуються до введення. Так, у четвертому раунді санкцій ЄС передбачені обмеження проти фіз- та юросіб, а також великих компаній з акцентом на військово-промисловий комплекс РФ.

В Україні також розраховують, що незабаром у світі буде запроваджено заборону для суден із РФ відвідувати порти, а також усі банки країни агресора будуть відключені від системи SWIFT.

Крім того, Кулеба закликав бойкотувати компанії, які не припиняють своєї діяльності в РФ.

«Це торговельні мережі Leroy Merlin, Metro, Auchan, Spar, автотовари Pirelli та Bridgestone Tyre, готелі Accor та Intercontinental Hotel, у сфері машинобудування це Otis Worldwide, Honeywell, Mohawk Industries, Arconic, косметика та супутні товари - Oriflame, Kimber Koti Retail, Ecco, Salvatore Ferragamo, Philip Morris, у харчовій промисловості – це ресторани PapaJohn's та Kellogg's, медицина – Beyer, банки – Raiffeisen, OTP Bank, Citigroup, Societe Generale, UniCredit, Intesa Sanpaolo. Я ще раз закликаю їх залишити російський ринок якнайшвидше, а решта урядів і споживачів - бойкотувати ці компанії, поки вони не припинять роботу в Росії», - сказав Кулеба.

«Станом на ранок 209 компаній повністю вийшли з ринку РФ і припинили взаємодію з російськими партнерами. 378 – обмежили роботу частково», – додав він.

Нагадаємо, за підрахунками експертів, РФ втратила вже 30 млрд. доларів ВВП за час війни проти України.

США впровадили санкції проти кількох десятків олігархів та чиновників із Росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО