«Абхазький сценарій»: політолог пояснив, що станеться в разі визнання РФ фейкових республік

Визнання Російською Федерацією «суверенітету» так званих ЛДНР буде свідчити, що військово-політичне керівництво Росії остаточно відмовляється від Мінських домовленостей і стає на шлях до реалізації «абхазького сценарію» в Україні.

Про це в коментарі «Слово і діло» заявив кандидат філософських наук, політолог Валентин Гладких.

На його думку, такий крок докорінно змінить ситуацію і відкриє шлях для реалізації Росією у подальшому «абхазького сценарію» в Україні.

«Спочатку, на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей легалізується присутність російських військових, які оголосять себе «миротворцями». У подальшому це може потягнути за собою провокування конфлікту з метою виходу щонайменше на адміністративні межі Донецької та Луганської областей, а можливо навіть й відродження спроб реанімувати та реалізувати проект «Новоросія» в силовий спосіб», – заявив Гладких.

На переконання політолога, ті, хто вважають, що визнання «Л/ДНР» Росією призведе до завершення конфлікту, хай і ціною територіальних втрат, насправді глибоко помиляються.

«Попри те, що деяких «опозиційних» українських політиків – прихильників сценарію «замороженого конфлікту» та проекту «Стіна» – мабуть, влаштовує втрата перспективи реінтеграції цих територій до складу України в осяжному майбутньому, це не принесе миру, навпаки створить нові безпекові виклики», – наголосив експерт.

Також Гладких додав, що такий крок з боку Рф має потягнути за собою жорстку реакцію цивілізованого світу, передусім – невідкладне запровадження санкцій проти РФ.

Нагадаємо, 15 лютого депутати Держдуми Росії більшістю голосів ухвалили звернення до Володимира Путіна з проханням визнати самопроголошені «Л/ДНР».

Сьогодні, 21 лютого, Путіна про це попросили самі ватажки «республік».

Нині Путін проводить засідання Ради безпеки РФ.

Паралельно з цим вже кілька днів РФ разом з бойовиками тимчасово окупованих територій чинять провокації на Донбасі та поширюють фейки.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО