Курс долара: чим обумовлене різке зростання валюти і що буде з гривнею найближчим часом

Національний банк України підвищив курс долара до максимуму за чотири роки. Різке зростання почалося фактично з понеділка, 24 січня. Загалом американська валюта дорожчає від початку року. Якими економічними та політичними чинниками може бути обумовлене падіння гривні та які прогнози дають експерти – читайте у матеріалі «Слово і діло».

Як змінився курс валют від початку року

Станом на 26 січня офіційний курс долара від Нацбанку становить 28,66 грн/долар. В обміннику американська валюта коштує близько 28,83 грн/долар.

Курс євро зупинився на рівні 32,30 грн/євро, в обміннику – близько 32,56 грн/євро.

Загалом, гривня почала падати від початку року. Тоді вона коштувала 27,27 грн за долар. Тобто за 25 днів долар здорожчав на 1,39 грн.

Різкий стрибок припав на 15-19 січня. Тоді американська валюта здорожчала з 27,73 грн до 28,41 грн.

Різке зростання євро відбулося дещо раніше – 11-14 січня. Тоді євро здорожчав з 31,11 грн до 31,78 грн. Через кілька днів стрибок повторився і євро зріс до 32,34 грн.

Водночас, для порівняння, рік тому євро коштував 34,22 грн. Курс долара був 28,16 грн.

Що впливає на курс та який прогноз дають експерти

Економіст Олександр Хмелевський у коментарі «Слово і діло» наголосив, що на зростання курсу долара впливає декілька чинників.

«Насамперед – це загроза війни з Росією. Через це, як іноземні інвестори, так і вітчизняні підприємці виводять кошти з України», – пояснив експерт.

За його словами, другою причиною є енергетична криза.

«Україні зараз доводиться закуповувати вугілля, пальне, електроенергію за завищеними цінами та витрачати на це валюту. Через подорожчання газу частина підприємств України зупинилися, що призведе до скорочення експорту та зростання імпорту», – розповів Хмелевський.

Окрім цього, на його думку, на зміну курсу валют впливає і те, що нині зростає політичне напруження в суспільстві.

«Розгортається боротьба у вищих ешелонах влади, що може призвести до дострокових парламентських та президентських виборів. Також зростають протестні акції громадян, які незадоволені погіршенням соціально-економічних умов», – зазначив він.

Тож, за прогнозом Хмелевського, найближчим часом девальвація гривні триватиме.

«Нещодавно долар пробив важливий рівень опору 28,6 грн за долар, який утримувався протягом кількох років. Це свідчить про те, що девальвація гривні триватиме», – наголосив він.

Економіст припустив, що в найближчі дні курс досягне 29 грн за долар, а до кінця лютого цілком ймовірно, що 30 грн за долар.

Керівник відділу аналітики ForexClub Андрій Шевчишин зазначив, що гривня впала через ескалацію геополітичної ситуації.

«Інвестори продовжують виходити із гривні, створюючи надмірний попит на валюту. До виходу нерезидентів підключаються локальні інвестори, імпортери та населення. НБУ навряд чи стримує рух, проводячи агресивніші інтервенції, зрізуючи пікові заявки. У свою чергу, традиційне для кінця місяця погашення ПДВ знижує пропозицію валюти, ускладнюючи ситуацію», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Шевчишин зазначив, що нерезиденти та інвестори продовжують виводити капітали з країни, активно скуповуючи долар. Окрім того, за його словами, проходження позначки 28,6 грн за долар активізувало імпортерів, які ціляться на валютні витрати протягом найближчих місяців (наприклад, аграрії для закупівлі добрив).

За прогнозом керівника відділу аналітики, найближчим часом гривня продовжить падіння до 28,9-29 грн, що є максимумом долара від 2015 року.

«Лише пом'якшення фону новин і зміна настроїв покупців зможе зламати ситуацію. Сьогодні в центрі уваги переговори «нормандської четвірки» та рішення ФРС щодо облікової ставки та супутня заява Центробанку», – написав він.

Нагадаємо, раніше експерти спрогнозували, яким буде курс долара у 2022 році та що на нього впливатиме.

Прогноз щодо рівня середньої зарплати у 2022 році можна подивитися за посиланням.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО