Яким буде курс долара у 2022 році та що на нього впливатиме – прогнози експертів

Читать на русском

Який прогноз дають економісти про курс долара у 2022 році та які фактори на нього впливатимуть, читайте у матеріалі.
Слово і діло

Курс долара традиційно має сезонні коливання, які обумовлені певними факторами. Так, на осінь та зиму українська гривня зазвичай падає, а з весни починає зміцнюватися. Однак у 2021 році ця тенденція «зламалася», адже американська валюта потроху почала зростати лише з середини листопада. «Слово і діло» поспілкувалося з економістами та спробувало з’ясувати, яким буде курс долара у 2022 році та які фактори на нього впливатимуть.

Як змінювався курс долара за останні місяці

Якщо подивитися на динаміку курсу долара за 2021 рік, видно, що він переважно падав.

Помітне зростання американської валюти відбулося в середині листопада, коли долар за кілька днів зріс з 26,08 грн до 26,51 грн.

На початку грудня долар зріс вже до 27,37 грн. На середину місяця гривня дещо зміцнилась – до 26,88 грн. Однак згодом долар знову почав зростати.

Станом на 10 січня, офіційний курс гривні становить 27,49 грн.

Курс євро протягом року був більш динамічним – з тривалішими періодами зростання та падіння. Наразі курс євро становить 31,1 грн.

Яким буде курс долара у 2022 році та що на нього впливатиме

У державному бюджеті на 2022 рік середньорічний курс заклали на рівні 28,6 гривні за долар. Однак не всі експерти з цим погоджуються. Ба більше, одні мають більш скептичні погляди, а інші дають більш оптимістичний прогноз.

Так, фінансова група ICU також оприлюднила свій прогноз щодо курсу долара на 2022 рік. Так, за їхніми прогнозами, середнє значення американської валюти становитиме 27,7 грн/долар.

У третьому кварталі 2022 року середній курс прогнозується на рівні 27,5 грн/долар, а у четвертому – 27,8 грн/долар.

Керівник відділу аналітики ForexClub Андрій Шевчишин зазначив, що минулого тижня гривня втратила свої позиції, внаслідок чого долар досяг 6-ти місячних максимумів.

На його думку, підтримку гривні надають дані щодо зростання міжнародних резервів України, які за 2021 рік зросли на 6% до 30,94 млрд доларів, що відповідає прогнозам Нацбанку.

У коментарі «Слово і діло» Шевчишин пояснив, що гривня перебуватиме під тиском, а головний тригер – зростання імпорту.

«По-перше, це високі ціни на енергоносії, які позначаться не лише на комунальних платежах для населення, а й для бізнесу. Зокрема, вже лунало багато заяв про призупинення харчопрому, хімічних та інших підприємств, що залежать від енергоносіїв, і не тільки в опалювальний період. У результаті, це вимагатиме заміщення імпортом низки товарів», – зазначив він.

Також аналітик додав, що цього року очікується зниження врожаю, що пов'язане з високою вартістю добрив, подорожчанням насіннєвого матеріалу та несприятливими погодними умовами (нестача вологи у ґрунті).

Шевчишин додав, що на світових ринках розпочався тренд на посилення кредитно-грошової політики провідними центробанками для протидії інфляції. У результаті ринки, що розвиваються, зазнають відтоку капіталу, Україна, зокрема.

«Економіка країни залишиться слабкою, і надалі буде складно підтримувати її в умовах епідеміологічних обмежень. Не говорячи вже про високі витрати на оборону, які необхідно підтримувати через постійну загрозу вторгнення», – наголосив він.

На думку Шевчишина, за базовим сценарієм середньорічний рівень курсу, буде на позначці 28,6 грн за долар, а за негативним сценарієм – 33 грн за долар.

Економіст Олексій Кущ у коментарі «Слово і діло» зазначив, що нині можна виділити кілька чинників, які можуть вплинути на курс долара.

«Перший глобальний фактор – зміна гуманітарної політики Федеральної резервної системи США. Останні роки американські базові ставки перебували на нульовому рівні і ФРС проводила м'яку гуманітарну політику, постійно збільшуючи обсяг доларової ліквідності в обігу. Відповідно, від цього вигравали багато країн, що розвивалися, які могли надати інвесторам позитивну прибутковість для своїх фінансових інструментів, а спекулятивний капітал йшов на ринки цих країн», – розповів він.

Однак Кущ додав, в найближчі пів року ця політика може змінитися і згодом комплекс різних факторів може призвести до того, що буде системний глобальний відтік спекулятивних інвестицій для країн, в яких інвестори більше вкладатимуть гроші в американські фінансові об'єкти.

Якими будуть інфляція, курс та обсяг ЗВР у найближчі роки: прогноз МінекономікиМінекономіки прогнозує на найближчі роки зростання курсу долара та середньої зарплати, зниження інфляції.

Відповідно, на думку економіста, Україна одна з перших зазнає шоку від такого відтоку.

«Другий фактор – це фактор сировинних цін. Але тут, з одного боку, потрібно дивитися на український цільовий експорт – наскільки динаміка цін буде позитивною, зокрема, на залізну руду, метал, на сільськогосподарську сировину. А з іншого боку – на цільовий імпорт насамперед енергетичний (ціни на природний газ, вугілля, нафту, нафтопродукти)», – розповів Кущ.

Він пояснив, якщо ціни на український цільовий експорт зростатимуть швидше, ніж на імпорт, ситуація для гривні буде сприятливою. Якщо станеться навпаки, то, відповідно, погіршиться.

«Ще один фактор – активізація різноманітних геополітичних, політичних, фінансових ризиків. Все це може призвести до того, що кілька мільярдів доларів спекулятивних інвесторів, які заходили на ринок, можуть вийти з нього та зробити відповідну дірку у платіжному балансі», – вважає експерт.

За його словами, на сьогодні можна сказати, що курсова ситуація з гривнею у 2022 році буде скоріше за все гіршою, ніж у 2021 році, а найближчий місяць економіка перебуватиме у стані колосального енергетичного шоку.

«Також можна сказати, що найближчим часом гривня матиме тенденцію девальвації, однак, наскільки ця тенденція буде традиційно припинена у весняно-літній період і зміниться на зміцнення, буде залежати від перерахованих вище факторів», – зазначив він.

Кущ спрогнозував, якщо негативне поєднання чинників буде мінімальним, то гривня перебуватиме у так званому боковому тренді з потенціалом зміни курсу до 5% вгору чи вниз. Тобто може бути як зміцнення до 25,5 грн за долар, так і девальвація до 28,5 грн за долар.

«Якщо буде все ж таки поєднання позитивних факторів, то навесні буде зміцнення гривні, однак такий сценарій малоймовірний. На мій погляд, на першому місці, ймовірно, буде базовий сценарій (+- 5%), а на другому – поєднання негативних факторів і лише на третьому – позитивних», – резюмував економіст.

Економіст Олександр Хмелевський також зазначив, що на курс долара в 2022 році впливатимуть кілька факторів та загроз.

У коментарі «Слово і діло» він наголосив, що насамперед слід відзначити загрозу повномасштабної війни з Росією.

«Сама загроза вже сприяє девальвації гривні та відтоку коштів з України. Але якщо війна розпочнеться, то девальвація гривні буде дуже суттєвою, курс може зрости до 50 грн за долар чи навіть більше. Все залежатиме від розвитку подій», – зазначив експерт.

Іншим важливим чинником він виділив розвиток енергетичної кризи.

«Очевидно, що українська економіка ціну газу на рівні 1000 доларів не витримає. Вже зараз зупинилася частина підприємств. Критично зростає заборгованість енергокомпаній. Є загроза повномасштабних відключень підприємств та населення від енергопостачання та опалення. На закупівлю додаткових обсягів газу, вугілля, електроенергії за завищеною ціною доводиться витрачати іноземну валюту, що посилює тиск на гривню», – розповів Хмелевський.

Крім того, за словами експерта, продовження пандемії коронавірусу та карантинних обмежень також призводять до «охолодження» економіки.

«Порушується логістика, міжнародна торгівля, скорочуються інвестиції. Все це продовжуватиме погіршувати економічну ситуацію в 2022 році та сприяти девальвації», – наголосив економіст.

Хмелевський також додав, що через зростання інфляції в США, Федеральна резервна система вже розпочала скорочення програми викупу боргових інструментів, крім того, в 2022 році очікуються три підняття облікової ставки.

«Такі заходи призведуть до скорочення доларової ліквідності та зростання курсу долара щодо інших валют, зокрема, й гривні. Таким чином у 2022 році нас чекає девальвація гривні. Середньорічний курс на рівні 28,6 - 28,7 грн за долар, який був закладений в бюджеті, виглядає занадто оптимістично. Найвірогідніше, девальвація буде більш суттєвою», – спрогнозував експерт.

Також, на його думку, на курс долара може повпливати загострення боротьби у вищих ешелонах влади та зростання протестної активності населення.

Нагадаємо, раніше Мінекономіки випустило консенсус-прогноз на найближчі роки, якими будуть інфляція, курс та обсяг золотовалютних резервів.

Прогноз щодо рівня середньої зарплати у 2022 році можна подивитися за посиланням.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: