Обвал на російському ринку: страховка РФ від дефолту подорожчала на 30 відсотків

Росія платить за свою агресивну політику втратами для власної економіки. Інвестори бояться інвестувати в державний борг РФ, рубль і російський ринок акцій падають (в черговий раз) на тлі дипломатичних невдач і загрози американських санкцій. А страховка РФ від дефолту подорожчала щонайменше на 30%.

Про це повідомляє Forbes.

CDS - п'ятирічні кредитні свопи держборгу РФ, які виступають у якості страховки від дефолту і дозволяють інвестору бути впевненим у виплатах - з 12 січня почали рости в ціні. За добу вони зросли на 20%. Таким чином інвестори, готові вкладатися в держборг Росії, виявляють недовіру до її облігацій і побоювання, що ризики від вкладень переважать вигоду, оскільки велика «премія» свідчить саме про такий розвиток подій.

«Спреди російських CDS розширилися до 133,5-136,5 базисного пункту, що є максимальним значенням з травня 2020 року, коли економіка країни була в локдауні. Зростання цього показника - дуже поганий і тривожний сигнал для всіх російських активів» - повідомляє видання з посиланням на експертну думку.

Втім, кажуть економісти, це не смертельніший стан рубля і спредів. Так, в березні 2020 спреди виросли до 296 пунктів, а під час кризи 2009 року, санкційної війни 2014 року і кризи 2015 року і зовсім підіймалися до 600-800 пунктів. Економісти стверджують, що РФ не особливо постраждала тоді, і вже точно немає причин панікувати зараз.

На зростання впливають напружена геополітична ситуація та, як не дивно, ситуація в Казахстані - де для зміни команди старого президента на нових людей знадобилися масові бунти з повним розгромом одного міста. У Росії при трансфері влади від Путіна і його команди може повторитися те ж саме, що інвестори усвідомлюють. Масла в котел побоювань підливають ситуація навколо України, погрози США ввести санкції проти російського держборгу і невдача переговорів між РФ, НАТО і США в Женеві.

Нагадаємо, раніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що у разі провалу переговорів з Росією Вашингтон готовий ввести санкції.

Пізніше ЗМІ повідомили, що в США обговорюється можливість ввести нові санкції, спрямовані проти російської фінансової системи, що стане для Москви важким ударом.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО