Подкаст «Словом» за 30 грудня: переговори з РФ, обіцянки голів ОДА та нові водійські права

Про узгодження позицій США та України стосовно майбутніх переговорів з Росією та про заплановану розмову Путіна з Байденом. Про те, чи є сенс знов підіймати тему мажоритарної складової на виборах до українського парламенту. Про те, наскільки послідовними у виконанні своїх обіцянок є голови обласних державних адміністрацій за результатами 2021 року. А також про нові правила видачі посвідчення водія в Україні.

Перемови з РФ: США та Україна узгодили позиції

Держсекретар США Ентоні Блінкен напередодні провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, під час якої сторони обговорили майбутні переговори з РФ, заплановані на першу половину січня, - повідомляє пресслужба Держдепартаменту США.

Зокрема Блінкен підтвердив непохитну підтримку США незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України на тлі нарощування Росією військових сил біля кордонів України.

При цьому сторони обговорили зусилля щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

«У розмові із президентом України Володимиром Зеленським я підтвердив повну підтримку України з боку США. Ми продовжуватимемо тісні консультації з Україною, НАТО, союзниками та партнерами у наших дипломатичних зусиллях щодо стримування подальшої російської агресії» - написав держсекретар США у Twitter.

Раніше ми писали про те, що Сполучені Штати Америки та їхні партнери погодили дати переговорів з Росією, присвячені деескалації ситуації навколо України та деяким іншим питанням. Вони відбудуться з 10 по 13 січня одразу у трьох форматах.

Розмова Байдена та Путіна

При цьому стало відомо, що 30 грудня, президент США Джо Байден проведе телефонну розмову із президентом Росії Путіним.

Лідери країн обговорять низку тем, включаючи майбутні дипломатичні контакти США та Росії, заявила прессекретар Ради національної безпеки США Емілі Хорн, пише CNN.

За її словами, ініціатором розмови був Путін, саме він попросив американського лідера про дзвінок, і Байден погодився. Переговори заплановані на 22.30 за Києвом.

Мажоритарна система: чи є в неї майбутнє

У Верховній раді 17 грудня народні обранці із депутатської групи «За майбутнє», зареєстрували законопроєкт №6444 «Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України». Якщо коротко – фактично, пропонується до 2027-го року відтермінувати пропорційну виборчу систему із відкритими списками на користь «старої-доброї» змішаної системи із мажоритарною складовою.

Саме мажоритарна складова, за якою обирають половину мандатів парламенту (а точніше, майже половину, адже на округах у тимчасово окупованих Криму та ОРДЛО такі вибори не проводяться), в українських політичних реаліях зазнала найбільше критики. Йдеться про високу корупційну складову, яка присутня під час мажоритарної виборчої кампанії – в окрузі можуть бути застосовані і підкуп виборців, і «особливі» методи підрахунку, й багато інших технологій, які суттєво спотворюють волевиявлення громадян та зводять нанівець сам демократичний інститут виборів.

Хоча, позитивні сторони мажоритарної виборчої системи можна було б відчути у разі, якби Україна мала б двопалатний парламент. Саме в такому разі виборці з округів могли б делегувати представників до вищої палати та ефективніше контролювати їх. Натомість депутати представляли б конкретний округ, чітко б розбиралися у проблематиці та були б підзвітними своїм виборцям.

Подібна система працює у США, де у вищу палату Конгресу – Сенат – обирають сенаторів. Цікаво й те, що ротація сенаторів від кожного штату відбувається щодва роки, таким чином забезпечуючи постійне оновлення своїх представників і своєрідний природний електоральний контроль.

Щоправда, в США ефективно працюють всі демократичні інституції та правило балансу гілок влади. Конгрес контролює Президента, а незалежна судова гілка влади забезпечує контроль над усіма учасниками політичного процесу.

Чому про ідею відновлення мажоритарної складової заговорили саме зараз та чи здатна мажоритарка дати більше користі, аніж шкоди самим виборцям - про це читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Обіцянки глав ОДА: статус виконання

Слово і діло продовжує підбивати підсумки року, зокрема і в плані того, наскільки послідовними є політики та чиновники у виконанні своїх обіцянок. За 2021 рік найбільше обіцянок із голів обласних адміністрацій виконали Валентин Резніченко та Олег Синєгубов – по 71%.

Так голову Дніпропетровської обладміністрації Резніченка було призначено на посаду у грудні минулого року. За 2021 рік він виконав 5 обіцянок (71%), невиконаних у нього немає, 2 обіцянки залишаються у процесі реалізації.

Олег Синєгубов, який у грудні перейшов з посади голови Полтавської ОДА на посаду очільника Харківської обладміністрації, за рік також виконав 5 обіцянок (71%), провалив – 2.

Якщо Резніченко та Синєгубов виконали найбільше обіцянок у відсотковому співвідношенні, то саме за кількістю виконаних лідирують Павло Кириленко та Сергій Гайдай.

Глава Донецької обладміністрації Кириленко за рік виконав 14 зобов'язань (41%), жодного не провалив, 20 залишаються у процесі.

У Гайдая, який керує Луганською ОДА, за рік також 14 виконаних обіцянок (28%), 36 його зобов’язань перебувають у процесі виконання.

Керівник Черкаської ОДА Олександр Скічко за рік виконав 8 обіцянок (47%), не виконав – одну, ще 8 перебувають у процесі реалізації.

40% обіцянок цього року виконав голова Львівської ОДА: у Максима Козицького 4 виконані обіцянки, одна провалена та 5 – у процесі.

Жодної обіцянки протягом року не виконали: - голова Київської ОДА Василь Володін – усі 12 зобов'язань у процесі реалізації; - голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук – одна провалена обіцянка та 6 у процесі; - голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко – 2 провалені та 3 у процесі; - Сергій Гриневецький, який очолює Одеську ОДА – в нього одна провалена обіцянка та 3 у процесі; - керівники Івано-Франківської та Хмельницької ОДА.

Докладніше про те, наскільки послідовними у виконанні своїх обіцянок за результатами 2021 року є голови ОДА - читайте на порталі у нашому спеціальному матеріалі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які зобов'язання у 2022 році мають виконати члени Кабінету міністрів Дениса Шмигаля.

Нові правила видачі водійських посвідчень

В Україні набули чинності нові правила видачі посвідчення водія та допуску до керування автомобілями, - повідомляє пресслужба Головного сервісного центру МВС.

«Відтепер у посвідченні водія є відмітка про складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач. Вона зазначається у графі 12 документу у вигляді коду «78». За її наявності водії зможуть керувати авто лише з автоматичною коробкою передач, а за відсутності – з будь-якою. Зміни не торкнуться тих водіїв, яким посвідчення були видані раніше» – йдеться у повідомленні.

У МВС зазначили, що такі нововведення є кроком до приведення бланка національного посвідчення водія у відповідність до міжнародних стандартів.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО