Українські родини з двома і більше дітьми перебувають за межею бідності – НАНУ

Українці не можуть дозволити собі великі сім'ї через великий ризик бідності. Вже друга дитина обходиться середньостатистичній українській сім'ї в дуже великі гроші, а якщо дітей понад двоє, ситуація починає походити на катастрофу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.в. Птухи НАН України академік Еллу Лібанову.

За словами Лібанової, народження другої дитини в сім'ї - найсерйозніший ризик бідності в Україні. Вона вказала, що сім'ї, в яких є дві або три дитини, живуть біднішими, ніж пенсіонери, які, як відомо, отримують від держави мізерні пенсії. Трохи рятують ситуацію державні виплати за новонароджених.

«Виплати 2-3 роки діють скрізь чудово. Правда, що виходить, їх зазвичай анонсують, і приблизно за рік до того, як їх повинні ввести - катастрофічне падіння народжуваності. Зате потім ми маємо хороший підйом» - сказала вона.

Є й зворотна сторона того, що народження дитини в Україні стало дуже дорогим процесом. Різко знизилася народжуваність у вікових категоріях до 20 років і 20-24 роки. Народжуваність в категорії 25-29 років залишилася на рівні, а в категорії 30+ зросла. На думку Лібанової, це означає, що в Україні формується відповідальне ставлення до народження дітей.

Нагадаємо, що раніше в соцопитуванні українці назвали найголовнішими проблемами України тотальну корупцію, жахливу бідність населення і війну на Донбасі - в цілому, 50%, 37% і 42% вибрали саме ці варіанти.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО