Позаблоковий статус України тільки розпалює Російські апетити – Кулеба

Позаблоковий статус України, так само як і надання Україні гарантій з боку третіх країн, ніяк не посприяє менш агресивній поведінці Росії. Ці фактори тільки розпалюють апетит президента Росії Володимира Путіна.

Про це написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у колонці для Foreign Affairs.

На його думку, найкращий спосіб відповіді на ультиматуми, які продукує Кремль з приводу можливого членства України в НАТО - просто ігнорувати їх.

«Насправді ж нерозумно думати, що надання такої гарантії зробило б Путіна хоч трохи менш агресивним. Історія доводить, що запевнення у позаблоковості України або будь-якої іншої країни регіону жодним чином не втамовують апетити Путіна: навпаки, вони ще більше розпалюють. Найкращий спосіб відповіді на подібні ультиматуми - взагалі їх ігнорувати» - зазначив він.

Кулеба додав, що Україна закріпила за собою позаблоковий статус у 2010 році. Через чотири роки позаблокове становище України не зупинило Росію, яка окупувала Крим і частину Донбасу, і тільки у 2013 році в країні було піднято питання економічної та політичної інтеграції з Європейським союзом - навіть не з НАТО.

Раніше Кулеба висловив надію на те, що хоча б у 2022 році НАТО нарешті надасть Україні План дій щодо членства.

Нагадаємо, раніше Росія звернулася до НАТО, щоб Альянс офіційно відкликав обіцянку про вступ України. Зокрема, мова йде про рішення саміту в Бухаресті від 2008 року.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО