Депутатка Київради від «ЄС» Коваленко не задекларувала доходів на понад 20 млн – НАЗК

Національне агентство із питань запобігання корупції виявило понад 20 млн грн незадекларованих доходів у декларації за 2020 рік депутатки Київської міської ради фракції «Європейська солідарність» Ганни Коваленко. Водночас ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів не виявлено.

Про це йдеться у висновку Національного агентства із питань запобігання корупції за результатами повної перевірки даної декларації, передає «Слово і діло».

Левова частка суми порушення стосується доходів депутата. Згідно з інформацією на офіційному сайті Київської міської ради та декларацією Ганни Коваленко за 2020 рік, її постійним місцем роботи є Адвокатське об’єднання Вадима Левицького. За даними НАЗК, у 2020 році розмір зарплати у цьому адвокатському бюро становив 35 тис. грн. І в декларації вказано, що це було її єдине джерело доходів за рік.

При цьому у своєму висновку НАЗК зазначає, що Ганна Коваленко не задекларувала свій дохід у вигляді оплати за акції корпоративного інвестиційного фонду від ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Дінеро» – 20 млн 740 тис. грн. Ці дані підтвердили у Державному реєстрі фізичних осіб, а також у ТОВ «Компанія з управління активами «Інвест-консалтинг».

«Податковим агентом в цих транзакції виступав сам фонд, – пояснила депутат у коментарі для «Слово і діло». – Це була операція із зворотного викупу акцій в акціонера, зазначена сума коштів була відображена в розділі «гроші», у зв'язку з тим, що мені не було відомо, що це неоподатковуваний дохід».

Також НАЗК виявило, що депутат зазначила недостовірні відомості про вартість земельної ділянки – 9 млн 415 тис. грн, право на власність на яку наступило в 2020 році. НАЗК під час перевірки звірило цю інформацію із договором купівлі-продажу цієї земельної ділянки від 29 травня 2020 року, де була зазначена інша ціна – 1 млн 519 тис. грн.

Окрім цього, Нацагентство стверджує, що декларант не зазначила доходів від продажу мотоцикла Harley-Davidson XL 883 2010 року випуску – 192 тис. грн, та автомобіля Land Rover Range Rover Sport 2012 року випуску – 5000 грн. Також депутат не записала у декларації, що отримала кошти у позику – 2 млн 243 тис. грн.

За даними НАЗК, Ганна Коваленко не скористалася правом надати пояснення та документи, хоча відповідні запити НАЗК двічі надсилало їй за місцем реєстрації та фактичного місця проживання, а також на електронну пошту.

Та у коментарі для «Слово і діло» Ганна Коваленко наголосила, що врахує всі зауваження з боку НАЗК, та виправить декларацію, якщо їй нададуть таку можливість.

«В частині, з якою я не можу категорично погодитись, думаю, що рішення буде оскаржене», – підсумувала вона.

У Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації Коваленко відрізняються від достовірних на 28 млн 875 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого ст. 366-2 Кримінального кодексу України», – йдеться у результатах перевірки.

Якщо провину Коваленко доведуть у суді, вона буде змушена сплатити штраф 42,5 тис. грн – 51 тис. грн або піти на громадські роботи 150-240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Водночас НАЗК не виявило у декларації ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів.

Також у своєму висновку Нацагентство зазначило, що після завершення перевірки отримало інформацію від АТ «Міжнародний інвестиційний банк» про те, що Ганна Коваленко у 2020 році отримала дохід у вигляді оплати за цінні папери на загальну суму 35 млн грн.

У коментарі для «Слово і діло» Ганна Коваленко заявила, що насправді такого доходу немає.

«Згідно з роз'ясненням НАЗК, вноситься номінальна вартість цінних паперів, що перебувають у власності акціонера. Зокрема я володію 52 штуками акцій. Я ще не бачила рішення НАЗК і не розумію, чи вони врахували мої коментарі», – сказала вона.

Як відомо, Ганна Коваленко є заступницею голови Постійної комісії Київської міської ради з питань охорони культурної спадщини.

НАЗК вже неодноразово заявляло про випадки, коли представники місцевого самоврядування приховували статки та доходи на мільйони гривень. Наприклад, нещодавно «Слово і діло» писало про те, як НАЗК під час повної перевірки декларації не знайшло документальних підтверджень 2,4 млн грн у депутата Харківської облради від фракції ОПЗЖ Армена Бакманяна. Також Нацагентство передало до НАБУ інформацію про порушення на 3,8 млн грн в декларації Житомирського міського голови Сергія Сухомлина.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО