Газова справа: «Нафтогаз» подав заявку на участь у сертифікації «Північного потоку»

Україна подала заявку на участь у сертифікації оператора енергетичного проєкту «Північний потік-2» Nord Stream 2 AG. При цьому, НАК «Нафтогаз України» вже подала заперечення до німецього регулятора з цього приводу.

Про це заявив голова правління Юрій Вітренко під час брифінгу.

«Нафтогаз як національна компанія, яка очолює боротьбу за енергетичну безпеку України відстоює національні інтереси, подала заявку на участь у процесі сертифікації оператора «Північного потоку-2» перед німецьким регулятором — «Федеральною агенцією німецьких мереж». Наша основна позиція полягає в тому, що «Північний потік-2» не може бути сертифікований, оскільки не забезпечено його повну відповідність європейському законодавству», — заявив Вітренко.

Натомість він додав, що «Північний потік-2» завдасть шкоди конкуренції на німецькому, угорському, чеському та австрійському ринках.

«Саме з цієї позиції ми показуємо німецькому регулятору що сертифікація «Північного потоку-2» завдасть шкоди на німецькому ринку, завдасть шкоди конкуренції на європейському ринку, зокрема на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії», - зазначає Вітренко.

Згідно зі словами голови «Нафтогазу», Україна зацікавлена і має прямий інтерес в тому, щоб енергоринок був конкурентним.

«Підкреслю, питання не тільки в тому, що Україна як транзитна країна страждає через те, що Росія використовує газ як енергетичну зброю і продовжує це робити. Ми відзначаємо, що є великі ризики для безпеки України та для безпеки регіону», – сказав він.

Нагадаємо, що першу нитку газопроводу «Північний потік-2» заповнили технічним газом.

Раніше ми повідомляли, що російський газопровід «Північний потік-2» готовий до запуску. Залишається тільки отримати дозвіл від Німеччини.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО