Кілька країн ЄС підняли питання щодо можливого скасування безвізу з Україною – ЗМІ

Декілька держав ЄС підняли питання щодо можливого скасування безвізу із країнами Західних Балкан, а також з Україною, Грузією і Молдовою. Причина цього - серія зловживань зі сторони громадян даних держав.

Про це пише Euobserver із посиланням на документ ЄС, який датується 27 вересня. Про нього стало відомо напередодні подорожі глави Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн до Західних Балкан.

Документ країни-учасниці ЄС обговорять 13 жовтня. Серед зловживань, які викликали роздратування держав Євросоюзу є:

  • незаконне проживання громадян з безвізових держав,
  • необґрунтовані запити щодо надання притулку.

Відповідно до документа, Німеччина, Франція та Італія останнім часом розчаровані через, на їхню думку, зловживання безвізом. У документі пишуть про зростання «правопорушень, які пов'язані з несанкціонованим проживанням» громадян Албанії, Молдови, України та Сербії.

Також у документі йдеться про зростання протягом останніх 3 місяців на понад 50% клопотань про надання притулку від громадян Грузії у порівнянні з тим же періодом у 2019 році, до пандемії COVID-19.

Механізм призупинення дії безвізу передбачає, що збільшення більш як на 50% випадків незаконного перебування чи прохань про надання притулку з низьким рівнем схвалення у результаті може призвести до повторного введення віз.

Німеччина у документі наголошує, що особливо критичною є ситуація з Молдовою. Якщо порівнювати періоди з червня по серпень 2019 року та з червня по серпень 2021 року, то прохання про притулок зросли на 429%.

З претензіями щодо Молдови виступила й Італія. Її представники заявили, що мережі торгівлі людьми, які діють через «сусідні країни», зловживають безвізом та підвищують можливість позбавлення країни безвізового режиму «у випадку недостатнього прогресу».

Франція вказала на проблеми, пов'язані із громадянами Албанії, Грузії та Сербії.

Бельгія поскаржилася на «тривожне збільшення» клопотань щодо надання притулку з Молдови протягом 2021 року.

Водночас Чехія заявила, що зросли необґрунтовані клопотання про надання притулку від громадян Грузії, Молдови й України.

Раніше Стефанішина розповіла про перспективи отримання п'яти «безвізів» із ЄС.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО