Євросоюз неефективно підтримує боротьбу з корупцією в Україні – звіт

Європейська рахункова палата (ECA) представила доповідь за підсумками аудиту підтримки Євросоюзом боротьби з корупцією в Україні.

Вона зосередилася на високорівневій або ж великій корупції. Під нею аудитори розуміють зловживання владою на високому рівні, від якого вигоду отримує невелика група людей. Саме таку корупцію ECA вважає головною перешкодою для розвитку України.

У документі сказано, що «підтримка ЄС була частково ефективною».

А серед мінусів названо те, що не була розроблена «стратегія подолання великої корупції і домінування олігархічної системи».

Крім критики, рахункова палата вказує і на позитивні результати, наприклад, на запуск і роботу Національного антикорупційного бюро та Вищого антикорупційного суду.

Аудитори проаналізували 24 європейські програми і проекту для України.

Звіт переважно за 2016-2020 роки.

Рахункова палата оцінювала тільки дії Єврокомісії та інших інституцій ЄС. У звіті підкреслюється, що він не містить ніяких оцінок дій української влади або будь-якого з держав-членів Євросоюзу.

Нагадаємо, «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки часу проходило між створенням нових органів в Україні і початком їх роботи.

Також наші аналітики розбиралися, які функції виконуватиме Рада громадського контролю при БЕБ і які труднощі були з конкурсом.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО