Росія вже почала використовувати ПП-2 як зброю проти України – Єрмак

Газопровід «Північний потік-2» РФ вже застосовує як зброю проти України. Влада України очікує, коли обіцянки США про дії у разі запуску ПП-2 будуть підтверджені документально.

Про це заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак на конференції YES Brainstorming у Києві в суботу, 11 вересня.

«Ми вважаємо, що вже сьогодні можна говорити про те, що Росія почала використовувати Nord Stream як зброю проти України. Якщо мали можливість вчора побачити ціни, за даними біржі IC Future в ході торгів ціна жовтневого ф'ючерса на газ на індекс TTF перевищила 700 доларів за тисячу кубометрів на максимум, досягнувши 57,25 євро за мегават/год», - сказав Єрмак.

Голова ОПУ зазначив, що механізм санкцій проти «Північного потоку-2», який працював, був ефективний. Зараз Україна чекає конкретних кроків.

«І під час зустрічі з федеральним канцлером (Німеччини - ред.) Ангели Меркель, і президента Зеленського у Вашингтон ми дійсно почули, особливо від американської сторони, про конкретні кроки, які будуть зроблені, коли настане час. Але ми все ж чекаємо, що це ляже на папір», - сказав Єрмак.

Він зазначив, що зараз є приклад Будапештського меморандуму і сьогодні «Україна змушена вірити не словам, а реальним крокам».

Нагадаємо, напередодні у Росії заявили про те, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» було повністю завершено 10 вересня.

Посол України у США Оксана Маркарова висловила думку, що санкції проти «Північного потоку-2» все ще можуть зупинити його. Таку ж думку раніше озвучував глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО