Накопичувальна пенсійна система не вирішить проблему з пенсіями в Україні – ексміністр

Введення в Україні накопичувальної пенсійної системи не врятує ситуацію. Вона зміниться тільки тоді, коли з тіні вийдуть працюючі там українці. До цього українську пенсійну систему не розвантажить навіть введення накопичувальних пенсій.

Про це заявив колишній міністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі телеканалу «Україна 24».

«В уряду ніяких планів немає, крім заяви про те, що не буде пенсій через 15 років. Я подивився прогноз ПФУ, і у мене відразу питання: ПФУ прогнозує економічну ситуацію відразу у 2040 році? Він бере сьогоднішню ситуацію і каже, що люди працюють нелегально. І він прогнозує, що люди й далі працюватимуть нелегально. Якщо це збережеться, то тоді будуть такі цифри, які оголосив ПФУ. Але якщо сьогодні люди вийдуть з тіні, почнуть працювати легально, платити внески, то ситуація зміниться. Якщо ви будете працювати в тіні, то не зможете вийти на пенсію в 60 років, але якщо ви вийдете з тіні, у вас буде професійний стаж, то тоді зможете вийти на пенсію в 60 років. І це справедливо. Пенсії - це ваша страховка», - заявив ексміністр.

На його думку, провальну ситуацію з українською пенсійною системою не врятує навіть обов'язкове введення накопичувальних пенсій. Більш того, це може стати грандіозною фінансовою аферою, оскільки для існування недержавних пенсійних фондів здебільшого немає умов.

«Загальнодержавна обов'язкова накопичувальна система - це фінансова афера. Ви вкладаєте гроші в недержавний пенсійний фонд, який спрямовує гроші в економіку. Якщо немає фондового ринку, куди будуть вкладатися ці внески? Вкладатимуться так само як у східноєвропейських країнах – вони вкладалися в облігації внутрішньої державної позики. Тобто вони йдуть на фінансування дефіциту державного бюджету. У всіх східноєвропейських країнах державна накопичувальна пенсійна система впала - в Польщі, Угорщині, Чехії, Хорватії, Росії. Якщо ми бачимо такий катастрофічний результат, то чому збираємося наступати на ці граблі?» - зазначив Рева.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що накопичувальна пенсійна система після її введення діятиме паралельно з солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування і не зменшуватиме розмір пенсій.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО