Вітренко назвав три сценарії збереження транзиту газу через Україну

Голова «НАК Нафтогаз» Юрій Вітренко назвав найбільш реалістичні, на його погляд, варіанти збереження транзиту газу через Україну.

Про це він написав у Facebook за підсумками зустрічі з Георгом фон Вальдерзее - спецпредставником уряду Німеччини з питання транзиту через Україну.

За словами Вітренка, для збереження транзиту він бачить такі гарантії:

  • перенесення точок передачі газу в чинних контрактах Газпрому, згідно з якими газ зараз йде в Європу через Україну, на кордон РФ-Україна, щоб самі європейські компанії замовляли транзит газу через Україну до 2035 року;
  • створення на електронній платформі Газпромекспорту точки поставки додаткових обсягів газу на кордоні РФ-Україна; знову ж таки, щоб європейські покупці цього газу самі могли замовляти транзит газу через Україну;
  • розблокування доступу до української газотранспортної системи з боку РФ для інших експортерів газу в Європу, зокрема з Центральної Азії.

«Все вищезазначене - це не забаганки України», - додав голова «НАК».

Вітренко зазначив, що це втілення на практиці європейських правил про відповідність «слову і духу», які згадують Німеччина і США у спільній заяві щодо «Північного потоку-2».

Нагадаємо, раніше Вітренко заявив, що «Газпром» шантажує газом Європу і в півтора рази урізав транзит через Україну.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО