Подкаст «Словом» за 2 липня: зарплати медиків, електронні аукціони землі та український Нью-Йорк

Про український Нью-Йорк на Донеччині, який відродив свою історичну назву. Про електронні аукціони, на яких продаватимуть землю державної та комунальної власності. Про «відкрите небо» та перспективи, які ця угода має відкрити для України. Та про те, що відбувається із зарплатами українських медиків у світлі обіцянки президента, що «професія лікаря стане престижною та високооплачуваною». «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Український Нью-Йорк

Верховна рада повернула історичну назву Нью-Йорк населеному пункту, який кілька десятиліть мав назву Новгородське. Проєкт постанови без обговорення нардепи підтримали 301-м голосом.

В документі сказано: «Перейменувати селище міського типу Новгородське Бахмутського району Донецької області на селище міського типу Нью-Йорк». «Перейменування смт ініційовано його жителями з метою повернення населеному пункту його історичної назви», - йдеться у пояснювальній записці.

Як відзначили в Українському інституті національної пам'яті, перейменування президією Верховної ради України 19 жовтня 1951 року смт Нью-Йорк на смт Новгородське «було продиктовано політико-ідеологічними міркуваннями комуністичної партії».

Населений пункт знаходиться на відстані 42 км від Бахмуту. У ньому проживає близько 12 тисяч жителів.

Електронні аукціони землі

В Україні з 1 липня запрацював ринок землі сільськогосподарського призначення. У травні Верховна рада ухвалила один із базових законопроєктів цієї реформи – щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони. Аукціони запрацюють з 5 липня.

Згідно із законом, земельні ділянки державної та комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис) продаватимуться винятково через електронні аукціони. Торги проходитимуть в режимі реального часу. Подача заявок на участь, здійснення ставок, публікація всіх документів буде проходити у відкритій електронній системі. Але інформація про учасників до завершення аукціону буде конфіденційною.

У рішенні про електронний аукціон повинна бути вказана стартова ціна лота, терміни користування земельною ділянкою, організатор земельних торгів. Розмір гарантійного внеску не може бути меншим за 30% від стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за користування такою земельною ділянкою.

Земельний аукціон буде проводитися у три раунди: один раунд – одне підвищення ставки. Мінімальний крок повинен бути не менше 1% від стартової ціни лота.

За результатами проведення аукціону укладається договір купівлі-продажу, оренди, або інших відповідних прав на ділянку з переможцем торгів, який запропонував найвищу ціну.

Детальніше про електронні земельні аукціони, які проводитимуть в Україні - читайте в нашому спецматеріалі з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

Договір про відкрите небо

Рада ЄС схвалила підписання Угоди про спільний авіаційний простір з Вірменією, Тунісом та Україною. Угоду про «відкрите небо» з ЄС Україна парафувала ще у 2013 році, але через британсько-іспанську суперечку про приналежність Гібралтару підписання не відбулося, потім воно зривалося ще кілька разів з бюрократичних причин. Тепер же очікується, що угода буде підписана восени, потім документ повинні ратифікувати всі країни-члени ЄС.

Мета Угоди про спільний авіаційний простір – зрівняти в деяких правах українські та європейські авіакомпанії та взаємно відкрити ринки авіаперевезень. І мова не тільки про пасажирські перевезення, а й про вантажні та поштові в тому числі. Підписання угоди передбачає, що в Україні почнуть діяти європейські стандарти в галузі цивільної авіації. Це стосується захисту прав пасажирів, управління повітряним рухом, безпеки польотів і захисту довкілля.

Спрощення буде проходити у два етапи. На першому етапі знімуть всі обмеження для українських перевізників на польоти між містами ЄС. На другому етапі дозволять іноземним авіаперевізникам здійснювати внутрішні рейси в Україні.

Як результат після того, як угода про «відкрите небо» набуде чинності, очікується збільшення товарообігу між Україною і країнами Євросоюзу, має збільшитися обсяг інвестицій. Розширення географії польотів має позитивно вплинути на туристичну галузь.

Очікується посилення конкуренції між авіаперевізниками, а отже учасники ринку, за задумом, мають взятися за поліпшення якості послуг, ймовірне і зниження цін на квитки.

Тож, що дасть Україні те саме «відкрите небо» – інформацію про це ми зібрали для вас в одній зручній інфографіці на сайті.

Зарплата медиків в Україні: скільки отримують та що зміниться

За даними Центру медичної статистики, в Україні станом на 2020 рік було 147,4 тисячі лікарів (було зайнято 154,4 тисячі посад з 181,9 тисячі наявних). Загалом по країні забезпеченість лікарями на 10 тисяч населення становить 35,58%, а укомплектованість штатних посад – 81,01%.

Найвища укомплектованість штату в Івано-Франківській і Чернівецькій областях, а найнижча – в Донецькій області. У столиці штатні посади укомплектовані на 78,17%.

Середнього медичного персоналу в Україні 273,5 тисячі (зайнято 275,4 тисячі посад з 309,1 тисячі). По країні укомплектованість штатних посад становить 88,49%: найвища – в Чернівецькій, Івано-Франківській, Волинській та Рівненській областях, найнижча – в Києві.

Однією з обіцянок президента України Володимира Зеленського є те, що «професія лікаря стане престижною і високооплачуваною». В реалізації цієї обіцянки свою велику роль відіграє пандемія коронавірусу. Саме навесні минулого року і президент, і Кабмін, і депутати почали говорити про те, що українські медики потребують реального підвищення зарплати.

Один із кроків у цьому напрямку, нехай тимчасовий і не для всіх – доплати для медиків, залучених до протидії епідемії коронавірусу. У березні минулого року Верховна рада ухвалила закон, який встановив надбавки на рівні 300%, щоправда, не зарплати, а окладу для медперсоналу, який безпосередньо контактує з ковідними пацієнтами, та і ці надбавки, відомі випадки, виплачували не завжди вчасно і не зовсім повністю, а зі спадом хвилі епідемії в останні кілька тижнів - то і взагалі намагаються не платити.

З 1 вересня минулого року підвищили зарплати медикам, які працюють в установах спеціалізованої та екстреної медичної допомоги. Збільшення зарплати лікарям було передбачено в розмірі 70% від посадового окладу, розрахованого за вищим 14-м тарифним розрядом ЄТС, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей – в розмірі 50% мінімальної заробітної плати, молодшим медичним сестрам – в розмірі 25% мінімалки.

Підвищення зарплат медикам у 2022 році Володимир Зеленський вирішив взяти у свої руки: 18 червня він підписав указ, який встановлює орієнтир мінімального рівня оплати праці медиків. Для середнього медичного персоналу зарплата має бути не менше 13,5 тисяч гривень, а для лікарів – мінімум 20 тисяч.

Про те, що відбувається із зарплатами медиків в Україні зараз та чи є шанси в українських лікарів стати, як обіцяв Володимир Зеленський, «престижними та високооплачуваними» - читайте в нашому аналітичному матеріалі на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО