Новий законопроєкт про територіальну оборону не мотивує людей служити – експерт

Нинішня редакція законопроєкту про територіальну оборону значно гірша за попередню, оскільки вона не створює для жителів України якоїсь мотивації, щоб піти служити в підрозділи тероборони.

Про це заявив військовий експерт Олег Жданов в ефірі телеканалу «Україна 24».

«На жаль, цей закон просто створює територіальну оборону як елемент ЗСУ, передбачає суворе підпорядкування ЗСУ і вертикаль управління теж у складі ЗСУ, знижує мотивацію людей бути залученими до територіальної оборони. Тому що територіальна оборона повинна спиратися на місцеві ради, саме вони повинні формувати підрозділи територіальної оборони, і від Міністерства оборони вони повинні отримувати завдання, озброєння, амуніцію і техніку, Все інше покладається на місцеві ради. Через місцеві ради фінансуються загони територіальної оборони - і тоді у людини є гарантія, що вона захищатиме свою територію», — зазначив Жданов.

Також експерт нагадав, що принципом територіальної оборони є мотивація людей, що спонукає захищати свій будинок і свою сім'ю на місці проживання, а не виконання завдань у складі Збройних сил України.

«Територіальна оборона - це не стільки оборона від зовнішнього ворога, скільки забезпечення функціонування інфраструктури місцевості та захист її від внутрішнього ворога. Також вони можуть бути використані для ліквідації наслідків техногенних і природних катастроф. Вони повинні приймати під охорону об'єкти інфраструктури та інші важливі об'єкти, вони не повинні вести бойові дії. Це ЗСУ повинні вести бойові дії з противником. Тут трохи поняття зміщені. Попередня редакція законопроєкту була набагато краще нинішньої редакції», - заявив Жданов.

Нагадаємо, Верховній Раді рекомендують прийняти законопроєкти президента Володимира Зеленського №5558 і №5557 про збільшення чисельності Збройних сил і про основи національного опору.

Таке рішення виніс комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки напередодні. Наприкінці травня Зеленський вніс обидва ці законопроєкти до парламенту.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО