Кулеба пояснив, чого Україна хоче від НАТО

Північноатлантичний Альянс (НАТО) повинен надати Україні План дій щодо членства, і момент краще, ніж 2021 рік, назвати складно.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу в МЗС.

Міністр зазначив, що Україна, звичайно, вдячна партнерам з НАТО за підтримку в рамках рішень Бухарестського саміту 2008 року, за постійне підтвердження політики відкритих дверей, проте не хоче, щоб це все перетворилося на «політику годівлі обіцянками».

«Для України дуже важливо, щоб політика відкритих дверей не перетворилася на політику годівлі обіцянками. І я переконаний, що це важливо не тільки для України, а й для євроатлантичного простору. Якщо у 2008 році було дано обіцянку, що Україна і Грузія стануть членами НАТО і наступним кроком має стати надання ПДЧ, то складно уявити кращий і більш важливий момент для прийняття таких рішень, ніж 2021 рік», - заявив він.

Кулеба також заявив, що НАТО тягне з наданням ПДЧ для України вже 13 років, однак при цьому дорікає Київ у повільній реалізації реформ.

«Ми відверто говоримо про це з нашими партнерами по НАТО. Я думаю, що вже прийшов час відверто говорити та з українським суспільством про це, щоб воно чітко розуміло, що в питаннях євроатлантичної інтеграції м'яч не завжди знаходиться на українській стороні. І ми чекаємо пас від альянсу», - додав Кулеба.

Нагадаємо, саміт НАТО 14 червня в Брюсселі, швидше за все, пройде без участі української сторони як країни-партнера, проте в його порядку денному буде питання можливого отримання Україною ПДЧ в НАТО.

При цьому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 11 травня заявив, що на саміті НАТО в червні, швидше за все, ще не буде прийнято рішення про надання Україні Плану дій щодо членства.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО