САП закрила справу Клименка про «податкові майданчики»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження за підозрою колишнього міністра доходів та зборів Олександра Клименка в участі у злочинній організації експрезидента Віктора Януковича з ухилення фірмами від сплати податку на додану вартість та легалізації цих коштів.

Таке рішення ухвалив прокурор САП, повідомляє Вищий антикорупційний суд.

«Провадження у справі за підозрою колишнього міністра доходів і зборів України було закрите на підставі постанови прокурора. Із рішення прокурора вбачається, що матеріали не містять доказів створення саме колишнім президентом України злочинної організації, участі підозрюваного у злочинах, вчинених такою організацією; доказів, які б підтверджували отримання підозрюваним коштів, як від діяльності злочинної організації, так і від діяльності «податкових майданчиків», – інформує суд.

Також у ВАКС додали, що в постанові прокурора вказується відсутність у матеріалах доказів і створення Клименком злочинної організації, метою діяльності якої була легалізація коштів отриманих злочинним шляхом. До того ж, сам факт вчинення відповідного злочину до Єдиного реєстру досудового розслідування не вносився, а отже досудове розслідування по ньому не здійснювалося.

Тому антикорупційний суд скасував арешт 1000 напіввагонів, яка раніше заарештували задля забезпечення збереження їх у якості речових доказів з подальшою передачею в управління Національному агентству з розшуку та менеджменту активів.

Як відомо, з 2014 року цю справу розслідувала Генеральна прокуратура України. За версією слідства, Клименко у 2012-2013 роках, перебуваючи у складі очолюваної колишнім президентом України Віктором Януковичем злочинної організації, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану та злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету на загальну суму 3,1 млрд грн, шляхом незаконного відшкодування з держбюджету ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств. Наприкінці 2019 року Генпрокуратура передала цю справу до НАБУ.

Нагадаємо, суд дозволив заочне слідство стосовно Клименка. У травні 2020 року апеляційна палата ВАКС скасувала його заочний арешт.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО