Подкаст «Словом» за 28 квітня: нове засідання РНБО, турецький локдаун і тарифи на газ

Про президентське доручення організувати засідання РНБО та про любов народних обранців до криптовалют. Чи вийде Київ з червоної зони до свят і чи вплине на українських туристів турецький локдаун. Як газові компанії переведуть усіх українців автоматично на річні тарифи та в яких областях країни працює найбільше порушників, що перевищують гранично допустимі норми викидів в атмосферу. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Нове засідання РНБО

Глава держави Володимир Зеленський анонсував нове засідання Ради нацбезпеки та оборони - повідомляє Офіс президента.

Під час візиту до Херсонської області, де глава держави відвідав позиції українських військових поблизу адміністративного кордону з Кримом, Зеленський доручив Олексію Данілову організувати засідання РНБО. Дата та час майбутнього засідання поки що невідомі.

У Херсонській області також відбулася нарада, під час якої секретар РНБО Олексій Данілов доповів про ситуацію з безпекою на адмінмежі з окупованим півостровом, а також відбулося обговорення готовності сил до реагування на можливе загострення ситуації.

Раніше повідомлялося про те, що РНБО готує різні сценарії реагування на дії Росії.

Коронавірус відступає. Чи надовго?

Україна почала поступовий вихід з третьої хвилі пандемії коронавірусу. Це підтверджують основні показники МОЗ, заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. Зі слів міністра, про це свідчать основні епідпоказники та маркери. У порівнянні з минулим і позаминулим тижнем, кількість хворих зменшилася з майже 92 тисяч до 77 тисяч. А кількість госпіталізованих, у порівнянні з позаминулим тижнем, зменшилася майже на 3 400 осіб.

Зараз у «червоній» зоні карантину перебуває 10 областей, 9 областей на «помаранчевому» рівні епіднебезпеки, і 6 регіонів у «жовтій» зоні карантину.

«Слово і діло» дослідило поточну ситуацію з СOVID-19, в нашому матеріалі читайте про те, скільки людей хворіють, госпіталізовані та отримали дозу щеплення в Києві, та чи є шанси у столиці вийти з жорсткого карантину до Великодня.

Турецький локдаун: як вплине на туристів з України

У Туреччині ж в останні дні різко погіршилася ситуація із захворюваністю на COVID-19: зараз ця країна перебуває серед світових лідерів за кількістю нових випадків, за добу їх буває до 40 тисяч. З 22 до 26 квітня в країні діяла комендантська година – з 19 години вечора до 5 ранку в будні дні та цілодобово у вихідні у містах з найважчою ситуацією.

Однак ці заходи не подіяли й президент Ердоган оголосив, що в Туреччині запроваджують локдаун, який діятиме три тижні. За словами Ердогана, мета – знизити кількість нових випадків захворювання до менше ніж 5 тисяч за добу. Якщо цього не зробити, туристичний сезон буде зірвано й економіка Туреччини зазнає величезних збитків.

Що буде заборонено в країні і як обмеження позначаться на українських туристах - читайте на нашому сайті та в телеграм-каналі

Біткоін та інші: чому українські чиновники так різко полюбили криптовалюту

652 українських чиновники за 2020 рік задекларували 46 351 біткоїн, з урахуванням середнього курсу криптовалюти на тепер - це майже 75 млрд грн.

Виходячи з середньої вартості криптовалюти станом на 27 квітня, нардеп від депутатської групи «Довіра» Сергій Вельможний зберігає 129 млн грн у цифровому еквіваленті.

«Слуга народу» Олег Бондаренко має у власності 121,6 млн грн, які зберігає у криптовалюті. Трохи менше таких заощаджень є у нардепа від ОПЗЖ Віктора Чорного ‒ 88,2 млн грн.

Народний депутат від партії «Слуга народу» Дмитро Гурін задекларував на дружину майже 63,9 млн грн у крипті, а його колега Олександр Федієнко у своїй декларації повідомив про 54,7 млн грн в цифрі.

Ще один «слуга» Олексій Устенко декларує різних криптомонет на 16,3 млн грн, а у його колеги Юрія Камельчука разом з дружиною на двох всього 9,6 млн грн і виключно у біткоїнах.

Згідно з даними «Слово і діло» - найскромніші запаси з відомого має наразі Інна Совсун від партії «Голос» - у її власності запаси криптовалюти на 8700 грн.

Хто з політиків зберігає у криптовалюті найбільше коштів, дивіться в нашій інфографіці.

До речі, Національне агентство з питань запобігання корупції вже пообіцяло знайти механізми та перевірити достовірність декларування статків у криптовалюті.

Річний тариф на газ: що зміниться для українців

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 1 травня в Україні почне працювати так званий «річний продукт». Мова про фіксовану ціну на газ, яка діятиме для українців наступні 12 місяців і яку компанії не зможуть підвищувати.

За словами голови уряду, фіксована ціна на газ відкриває більше можливостей для зниження ціни. З 1 травня державна компанія НАК «Нафтогаз України» пропонує за річним тарифним планом газ по 7,96 грн за куб. м з ПДВ, без вартості розподілу. Однак уряд розраховує, що «Нафтогаз» та інші компанії влітку знизять ціни на річний продукт, щоб захищати свою частку на ринку та боротися за споживача.

Тож з травня постачальники газу автоматично переведуть усіх українців на річні контракти. Встановлена ціна не може бути збільшена аж до 30 квітня 2022 року.

Ціна на газ у різних постачальників відрізнятиметься і якщо вас не влаштовують тарифи вашої газопостачальної компанії, то ви можете її собі змінити. У разі, коли ціна вам підходить - нічого робити не потрібно. Новий контракт запрацює автоматично.

Крім вартості газу, споживачі ще повинні платити за його доставку. Плату за транспортування збирають облгази та у кожного з них є свій тариф.

Чи можна відмовитися від річного тарифу на газ та чи можуть річні ціни на газ впродовж року переглядатися - читайте в матеріалі «Слово і діло».

Українська екологія, або хто на світі всіх брудніший

Впродовж 2020 року Державна екологічна інспекція виявила 220 порушників, які перевищували гранично допустиму норму викидів в атмосферу. Загалом служба перевірила 936 підприємств.

Згідно з відповіддю Державної екологічної інспекції на запит «Слово і діло», найбільше порушень зафіксували у Дніпропетровській області. Там з 278 можливих об’єктів 109 порушували допустиму норму викидів, ще 16 підприємств порушували технічні нормативи забруднення атмосферного повітря.

На другому місці за кількістю порушень ‒ Харківська область. Там інспектори виявили перевищення нормативів гранично допустимих викидів на 14 із 45 можливих підприємствах.

На третьому місці - Чернівецька область.

Жодного порушення не виявили у Полтавській та Херсонській областях, Кримсько-Чорноморському окрузі та Азовській морській інспекції.

Про джерела забруднення повітря в областях країни дізнавайтеся з нашої інфографіки.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО