Зеленський підписав закон про референдум

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про всеукраїнський референдум», який Рада ухвалила у січні цього року.

Про це повідомляє прес-служба глави держави у четвер, 8 квітня.

«Всеукраїнський референдум є формою безпосередньої демократії в Україні, способом здійснення влади безпосередньо Українським народом, що полягає у затвердженні громадянами України рішень шляхом голосування у випадках і порядку, встановлених Конституцією України та Законом України «Про всеукраїнський референдум», – йдеться в документі.

Відповідно до закону, на референдум можуть виносити питання про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України; питання загальнодержавного значення; питання про зміну території України за умови збереження територіальної цілісності нашої держави, а також про припинення дії тих чи інших законів України або окремих їх положень.

У той же час не можуть виноситися питання, що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права; питання щодо скасовування чи обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці.

Також не можуть виноситися на референдум і питання податків, бюджету, амністії, а також ті, що перебувають у віданні органів правопорядку, прокуратури чи суду.

В Офісі президента уточнили, що на всеукраїнський референдум може виноситися тільки одне питання. Референдум не може проводитися одночасно з виборами.

«Закон передбачає, що рішення, ухвалене на всеукраїнському референдумі, може бути змінене виключно шляхом всеукраїнського референдуму не раніше, ніж через три роки з дня його ухвалення. Новий референдум з питань, що раніше не були підтримані на всеукраїнському референдумі, може бути проведено не раніше, як через один рік з дня оголошення результатів відповідного всеукраїнського референдуму», – йдеться в повідомленні.

Всеукраїнський референдум може призначатися президентом, Верховною радою або проголошуватися главою держави за ініціативою українців, додали у Зеленського.

Нагадаємо, ВР ухвалила законопроект №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум 26 січня 2021 року. Ми писали про те, як голосували нардепи. Що передбачає сам закон – можна почитати тут.

У Раді заявляли, що Всеукраїнський референдум можна буде провести вже в цьому році.

«Слово і діло» також склало детальну інфографіку, у яких країнах проводили референдуми в 2014-2021 роках.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО