НАБУ завершило розслідування справи нардепа Юрченка

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування кримінального провадження за підозрою народного депутата Олександра Юрченка та його неформального помічника Івана Фіщенка в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє прес-служби НАБУ і САП.

«3 березня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили народному депутату та його посереднику в отриманні неправомірної вигоди про відкриття матеріалів у справі для ознайомлення», – інформують у бюро.

У САП повідомили, що у них достатньо зібраних під час досудового розслідування доказів для складання обвинувального акту та подальшого скерування його до суду.

За версією слідства, нардеп Юрченко у завуальованій формі попросив надати йому через посередника – його помічника неправомірну вигоду у сумі 13 тисяч доларів за внесення пропозицій до проєкту Закону України «Про управління відходами» та у подальшому 200 тис. дол. для підкупу нардепів-членів відповідного комітету за голосування за подані ним пропозиції.

У середині серпня 2020 року правоохоронці зафіксували факт передачі та отримання народним депутатом через посередника першої частини обумовлених коштів. 26-27 серпня 2020 року була запланована передача другої частини коштів. Проте подальше виконання спеціального завдання було зупинене.

Раніше ВАКС взяв під варту Юрченка з альтернативою 3 млн грн застави. Пізніше за нього внесли гроші і він вийшов під обов'язки. До цього суд заарештував і його неофіційного помічника Івана Фіщенка з альтернативою 1 млн грн застави. Ці гроші за нього внесли і він вийшов із СІЗО.

Також суд заарештував майно Юрченка для забезпечення можливої майбутньої конфіскації майна. Згідно з електронною декларацією нардепа за 2019 рік, він володіє 33% квартири в Києві загальною площею 62,4 кв. м та має 50 тисяч доларів готівкою. Його дружина зберігає 400 тис. грн готівкою.

Нагадаємо, НАБУ спочатку повідомило про підозру помічнику нардепа Юрченка в одержанні неправомірної вигоди. Пізніше у відомстві повідомили, що генеральна прокурорка Ірина Венедіктова не підписує підозру нардепу і тому оприлюднили відео з доказами причетності Юрченка до справи. Через два дні очільниця Офісу генпрокурора підозру підписала, а САП її вручила нардепу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО