ВАКС відсторонив першого заступника директора порту «Південний»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відсторонила від посади першого заступника директора державного підприємства «Морський торговельний порт «Південний» Романа Інде, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у завданні понад 47 млн грн збитків держпідприємству.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу прокурора САП та відсторонила від обійманої посади заступника директора ДП «МТП «Південний», підозрюваного в організації корупційної схеми, яка завдала МТП «Южний» збитків на суму 47,5 млн грн», – інформує прокуратура.

Раніше ВАКС відмовив детективу НАБУ і прокурору САП у відстороненні Інде від посади. Тому САП оскаржила відмову і апеляційна палата задовольнила скаргу.

У прокуратурі додали, що підозрюваного відсторонили від посади до 27 квітня.

Як відомо, 29 жовтня ВАКС заарештував Інде із заставою в 21 млн грн. Апеляційна палата ВАКС залишила це рішення без змін. Пізніше суд продовжив його арешт до 22 лютого, але зменшив заставу з 21 до 7,35 млн грн. Після чого за підозрюваного внесли заставу і він вийшов з СІЗО.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру першому заступнику керівника порту «Південний» та ще десятьом особам у завданні держпідприємству понад 47 млн грн збитків. Слідство встановило, що Інде разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства Олегом Трайдакалом та керівником приватної компанії Жеребцовим впродовж 2017-2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн грн при закупівлі товарів.

Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі – від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, – аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. Загалом слідство зафіксувало 29 таких тендерів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО