Іран назвав умову для переговорів з США з ядерної угоді

Іран вивчає пропозицію країн Європейського союзу і готовий піти на переговори про відновлення ядерної угоди з США. Однак офіційний Тегеран висуває умову для початку переговорів - зняття з країни всіх санкцій, накладених за президентства Дональда Трампа.

Про це повідомляє Voice of America.

Іран і США не можуть домовитися, хто з них повинен зробити перший крок. Іран вимагає від США зняти санкції, тоді як Вашингтон вимагає від Тегерана повернення до умов угоди зразка 2015 року, і тільки після цього готовий розглянути питання про зняття санкцій.

«Ми вважаємо, що для повернення США до ядерної угоди не потрібно зустрічі, і єдиний спосіб для цього - скасувати санкції», - прокоментував цю ситуацію заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак в травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран повідомив Китай, Францію, Німеччину, Росію та Великобританію про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

9 лютого 2021 року в адміністрації Байдена озвучили умови, при яких США піде на відновлення ядерної угоди, а 19 лютого заявили про попередню готовність сісти за стіл переговорів з Іраном.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО