Нерухомість в Україні: кому під час купівлі житла не треба сплачувати пенсійний збір

У 2021 році зріс податок на нерухомість, щоправда, так званий «податок на розкіш» лишився без змін. Якщо утримувати нерухомість дорого, то купувати її ще дорожче. Заощадити на сплаті пенсійного збору під час купівлі квартири чи будинку стало можливим після того, як уряд унормував це питання. «Слово і діло» розібралося, хто може скористатися нагодою та не платити пенсійний збір та чи можуть повернути гроші ті, хто купив житло раніше.

Скільки становить пенсійний збір під час купівлі нерухомості

Під час будь-якої угоди купівлі-продажу покупець сплачує 1% від вартості житла до Пенсійного фонду. Інакше нотаріус не засвідчить угоду. Не повинні сплачувати цей збір ті, хто купують нерухоме майно вперше.

Нерухомим майном вважається житловий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж.

23 вересня 2020 року постановою уряду було впорядковано порядок звільнення від сплати пенсійного збору осіб, які вперше купують житло або перебувають у черзі на його отримання.

Законодавство ще у 90-х роках минулого століття чітко прописувало, хто звільняється від сплати пенсійного збору під час купівлі нерухомості (закон «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» та постанова Кабміну № 1740).

Однак ці норми були «мертвими», тому що не було змоги довести державним органам, що покупець не мав нерухомості.

Які покупці нерухомості звільнені від сплати пенсійного збору

Не платять пенсійний збір:

  • юридичні особи, що купують нерухоме майно за бюджетні гроші;

  • організації іноземних держав, які мають імунітет згідно з міжнародними договорами;

  • громадяни, які перебували в черзі на одержання житла;

  • громадяни, які купують житло вперше.

Важливо: в законодавстві використовується формулювання «особа не має та не набувала права власності на житло», тобто збір не обов’язковий для тих, хто:

  • не купував житло;

  • не приватизував;

  • не успадковував;

  • не отримував в дар;

  • не купував як частку в спільному майні подружжя.

Збір не сплачується під час інвестування в будівництво житла, наприклад, під час участі у фонді фінансування будівництва, купівлі цільових облігацій.

Що змінилося для тих, хто купує нерухомість

У вересні 2020 року постановою Кабміну змінено механізм реалізації права громадян на повернення пенсійного збору. Щоб не звертатися до суду покупцеві доведеться зібрати додатковий пакет документів.

Під час оформлення угоди купівлі-продажу нерухомості в нотаріуса покупець пише заяву, що він не має права власності на житло і не набував його раніше.

До заяви додаються:

  • відомість із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про відсутність зареєстрованих прав власності на житло;

  • дані про невикористання житлових чеків для приватизації (довідки з міських, районних чи сільських рад).

Особи, що перебували в черзі на житло мають взяти довідку в профільному управлінні райдержадміністрації.

Як повернути пенсійний збір, якщо нерухомість придбано раніше

Тільки через суд. У законодавстві не закріплений термін, у межах якого можна повертати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, тому повернути кошти можна навіть якщо квартиру чи іншу нерухомість купували кілька років тому.

Необхідно звернутися до територіального управління Пенсійного фонду і надати такі документи:

  • заяву в довільній формі;

  • договір купівлі-продажу;

  • копію квитанції про сплату пенсійного збору;

  • інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, яка підтвердить, що придбане житло є першим придбаним нерухомим майном.

Юридична особа у заяві повинна вказати назву компанії та код за ЄДРПОУ, а фізична особа – прізвище, ім'я та по батькові й ідентифікаційний номер.

У заяві необхідно вказати розташування юридичної особи або місце проживання фізичної особи, номер телефону, суму платежу, що підлягає поверненню, спосіб переказу коштів з бюджету – у безготівковій формі із зазначенням реквізитів рахунку одержувача коштів чи в готівковій формі.

Оскільки Пенсійний фонд не має інформації щодо прав власності громадян на нерухоме майно, то й не може встановити факт придбання житла конкретною особою вперше. Тому ПФ відмовить у письмовій формі.

І вже цю відмову необхідно оскаржити в адміністративному суді. Строк позовної давності становить шість місяців із моменту отримання відмови.

Суди стають на бік позивачів, спираючись на рішення Верховного суду, який постановив, що держава в особі Пенсійного фонду зобов'язана довести, що позивач придбав житло не вперше.

Коли рішення суду набуде чинності територіальне управління Пенсійного фонду робить подання до Держказначейства, до якого долучаються копія рішення суду, оригінал квитанції та заява, у якій зазначаються реквізити для повернення коштів.

Приємно, що судовий збір згодом компенсуватиме Пенсійний фонд.

Раніше «Слово і діло» писало, які новації в оподаткуванні торкнуться ФОПів у 2021 році.

Також ми розбиралися, хто потрапить у поле зору податківців після скасування мораторію на перевірки бізнесу.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО