Нерухомість на карантині: як коронавірус вплине на ринок житла

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Кілька місяців світ бореться з поширенням коронавірусу, а від пандемії постраждали тисячі людей. У зв'язку з COVID-19 багато європейських країн закрили кордони, запровадили торговельні обмеження і оголосили масовий карантин. Вірус вдарив не тільки по здоров'ю людей, а й по світовій економіці, що відчула й Україна. НБУ фіксує коливання на валютному ринку, а фінансисти прогнозують скорочення зарплат і зростання безробіття. «Слово і діло» вирішило дізнатися, як реагує сфера нерухомості на епідемію і карантин? Чи є в ринку імунітет до вірусу, пояснив експерт у сфері нерухомості Олег Приходько.

Якими є основні фактори, що впливають на ринок?

  • Людські ресурси. Обмеження до пересування робітників. Здоров’я тих, хто працює. Хоча зараз ця проблема не така значуща, однак із невпинним зростання кількості хворих в Україні можливі проблеми із комплектуванням як робітничих бригад, так і інженерно-управлінського персоналу;

  • Різкий спад укладання купівельних угод. Звичайно ж, у даній ситуації більшість потенційних покупців відтерміновували питання купівлі житла на якийсь час;

  • Логістичні. Проблеми в доставці будівельних матеріалів та обладнанні до будівельних майданчиків;

  • Стійкість та надійність фінансового сектору;

  • Відсутність прогнозування із розвитком ситуації як у світі в цілому, так і в Україні зокрема;

«Ринок первинної нерухомості переживає складні часи. Найбільш впливовий фактор, який на нього тисне, це час. Чим довше ринок перебуватиме у стані обмежень, тим болючішими будуть наслідки», – прокоментував Олег Приходько.

Що буде з ринком нерухомості – прогноз

Якщо пандемія в Україні скінчиться до вересня 2020 року, і не настане якихось інших лих, то до весни наступного року ринок нерухомості повернеться до рівня лютого 2020 року. Якщо ж до кінця літа людство не впорається із цим викликом, то наслідки для ринку нерухомості будуть тяжкими.

Вже у 2020 році можливі банкрутства невеликих забудовників, які працювали в найдешевшому ціновому діапазоні.

Коли краще купувати житло та чого чекати від забудовників?

Інвестиції в первинний ринок нерухомості завжди були ризикованими в нашій країні. Сьогодні ризики зростають у рази. За даними деяких соціологічних опитувань, купівлю житла наразі вирішили відкласти 65% громадян.

Звільнення від оренди на час карантину: юрист пояснив, кому все-таки доведеться заплатитиТим, хто продовжує працювати під час карантину і знімає приміщення під аптеку, магазин-склад, під інший вид бізнесу, не заборонений на час карантину, або орендує квартиру, доведеться платити оренду, незважаючи на карантин.

Крім того, купівельна спроможність українців знижується кожного дня, тому попит найближчим часом буде падати. Питання лишилося в тому, наскільки в подальшому стійким виявиться фінансовий сектор та наскільки він зможе втримати курс гривні щодо основних валют?

Після виходу з кризи, а ця мить усе-таки настане, забудовники будуть вимушені надати свої найкращі цінові пропозиції. Боротьба за платоспроможного клієнта загостриться. Пропозиції забудовників будуть рясніти своїми акційними пропозиціями, вірогідно, надаватимуть різноманітні знижки.

Питання щодо пониження ставок за іпотекою, мабуть, буде відкладено на 2-3 роки.

Споживач по-новому переоцінить ринок заміського житла, у т.ч. доступних таунхаусів.

Не виключно, що забудовники звернуться до Кабінету міністрів України із проханням тимчасово зменшити на них податкове навантаження.

Раніше юрист Геннадій Дубов пояснив, кому все-таки доведеться заплатити за оренду під час карантину.

«Слово і діло» пропонує подивитися особливості останніх криз в Україні – в 1998, 2008 і 2014 роках.

«Слово і діло» також розібралося, що таке форс-мажорні обставини і коли вони настають.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: