Справа Татарова: ОГП змінив підозру Микитасю на некорупційну статтю

Офіс генерального прокурора змінив підозру колишньому народному депутату Максиму Микитасю з надання неправомірної вигоди за посередництва заступника глави Офісу президента України Олега Татарова на підбурення експерта до складання свідомо неправдивого висновку.

Про це заявив прокурор Офісу генпрокурора під час судового засідання 27 січня в апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

«21 січня під час досудового розслідування у кримінальному провадженні прокурором повідомлено Микитася про зміну раніше повідомленої підозри на частину 4 статті 27, ч. 2 ст. 384 Кримінального кодексу України за фактом підбурення до свідомо неправдивого висновку експерта», – оголосив прокурор ОГП.

Таким чином, корупційну статтю, яка підслідна Національному антикорупційному бюро, змінили на некорупційну. Також під час засідання прокурор Офісу генпрокурора намагався відкликати скаргу прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на рішення Печерського суду Києва, яким ОГП зобов'язали забрати у НАБУ і САП справу Татарова. Але АП ВАКС відмовила, оскільки вони наразі не мають матеріалів судової справи аби ухвалювати такі рішення.

Крім того, колегія суддів апеляції ВАКС зобов'язала Державне бюро розслідувань надати їм оригінал ухвали Печерського суду, який слідчі ДБР вилучили у межах кримінального провадження.

Раніше заступник генпрокурора Олексій Симоненко забрав у НАБУ справ Татарова і передав її до Служби безпеки України. Водночас, САП подала скаргу на таке рішення і апеляційна палата ВАКС її розглядає.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Татарову про підозру. Йому направили повістку про виклик до НАБУ, за якою він з'явився і одержав підозру особисто. Пізніше НАБУ і САП подали до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Татарову у вигляді тримання під вартою із альтернативою 10 млн грн застави.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили експерту Костянтину Дубоносу про підозру в одержанні неправомірної вигоди від екснардепа Максима Микитася, а йому, відповідно, вручили підозру в наданні цієї вигоди. За версією слідства, Микитася у змові з колишнім посадовцем компанії «Укрбуд Девелопмент» домовився із Дубоносом про підробку експертизи, яку проводив ДНДЕКЦ у межах справи про заволодіння понад 81,5 млн грн Національної гвардії України.

На думку органів правопорядку, екснардеп через Татарова передав Дубоносу машиномісце вартістю в 250 тисяч гривень, а той, своєю чергою, вніс недостовірні дані до експертизи: занизив вартість житлового комплексу на Печерську з 81 до 7 млн грн. Тоді вказану експертизу призначив слідчий Національної поліції, який розслідував справу про заволодіння понад 81,5 млн грн НГУ. У цій же справі, згідно доказів, є листування, в яких фігурує заступник глави Офісу президента Олег Татаров.

За даними співрозмовників в органах правопорядку, напередодні вручення підозри Татарову генпрокурорка Венедіктова змінила групу прокурорів у справі і заблокувала цю процедуру.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО