Законопроєкт про ОРДЛО: чи зміниться статус-кво окупованих територій

Володимир Цибулькополітолог

До Верховної ради внесли законопроєкт про продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Цибулько висловив думку, що влада не наважиться кардинально змінювати статус окупованих територій, однак гуманітарні питання варто було би доопрацювати.

«Після того, як закінчиться дія попереднього закону – треба ухвалювати новий. Тому це – механічний крок. Ніхто зараз не ризикне змінювати статус-кво цих територій. По-перше, це було б невигідно для бюджету, по-друге, спричинило би дуже складну політичну ситуацію. Якщо влада спробує змінити у цьому випадку ситуацію, вона буде зметена взагалі», ‒ сказав Цибулько.

Цибулько нагадав, минулого разу закон про особливий статус ОРДЛО ухвалювали в рамках своєрідного «авансу» у переговорному процесі й оскільки прогресу не було, варто розробити рішення, які би не змінили балансу сил.

«Я не вірю у те, що там закладений намір погіршити ситуацію або піти на поступки у переговорах», ‒ відзначив він.

Політолог вважає, що у законопроєкт слід було би внести зміни в частині гуманітарних гарантій.

«Давайте згадаємо, як важко приймався цей закон минулого разу. Я думаю, що там, в принципі, був би виправданий намір внести положення про перехідне правосуддя в цей закон, про якісь правові механізми, які б гарантували права громадянам, які перебувають на тих територіях», ‒ додав Цибулько.

Нагадаємо, раніше уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова заявляла, що реальна кількість COVID-хворих в ОРДЛО може бути вдвічі більше.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО