Протидія COVID-19: звідки Україна зможе закуповувати вакцину

Руслан Бортникполітолог

В Україні розглядають три варіанти отримання вакцини від коронавірусу, при цьому можливі поставки з РФ виключаються, розповів заступник голови Офісу президента Ігор Жовква. Раніше у ВООЗ повідомляли, що вакцина може з’явитися в Україні в другій половині наступного року. У коментарі «Слово і діло» політолог Руслан Бортник зазначив, що вакцина, яку визнає ВООЗ, стане інтернаціональною, тому розділяти ліки за країною винайдення – передчасно і недоречно.

«COVID – міжнародне захворювання, і не має значення, яка країна. Ми ж не називаємо COVID китайським, навіть якщо він звідти прийшов. Так само буде й з вакциною. Як тільки ВООЗ визнає вакцину, ця вакцина стане міжнародною й інтернаціональною. Яка б країна не розробила вакцину, вона не зможе це приховувати, й цю вакцину передадуть для виробництва в інших країнах. Тому, розділяти вакцину на американську чи російську на тлі того, що помирають люди – немає сенсу», - сказав Бортник.

Експерт додав, що сьогодні політики використовують тему вакцини для маніпуляцій.

«У світі розгорнулися вакцинні перегони, на кону яких стоять сотні мільярдів доларів, які отримає той виробник, який винайде вакцину. І в цій боротьбі активно використовують і політичні інструменти, і інформаційні інструменти», - додав він.

Бортник підкреслив, що влада повинна уникати таких маніпуляцій, як всередині країни, так і на міжнародні арені, щоб українці не стали заручниками ситуації.

«Це можуть бути дуже серйозні наслідки, тому ми не можемо виділяти вакцину за країною походження. Звісно, в Росії також зацікавлені в цій гонці й вони будуть на цьому маніпулювати. Ми повинні дочекатися висновків ВООЗ і тоді потрібно максимально її закуповувати й боротися за право її виробляти на території нашої країни. Тим більше у нас є фармацевтичні можливості», - сказав Бортник.

Нагадаємо, раніше в МОЗ назвали компанії, з якими ведуться переговори щодо вакцин.

А в ВООЗ озвучили терміни появи вакцини від COVID-19 в Україні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО