Рада не дозволила навчати студентів у вишах іноземною мовою

Верховна рада в середу, 16 вересня, провалила голосування за внесення змін до закону «Про вищу освіту» (у сфері вищої освіти для іноземних громадян і осіб без громадянства).

Відповідний законопроект №3717 у першому читанні підтримали лише 210 нардепів. За його направлення на повторне перше читання висловилися 235 парламентаріїв.

Даним законом пропонувалося визначити, що для іноземців та осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту в Україні за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців, навчання може проводитися іноземною мовою.

«Ми говоримо про ст. 48 закону України про вищу освіту, якщо ми з вами сьогодні це підтримаємо, дозволить іноземним студентам - не українцям, і особам без громадянства виключно вчитися в окремих групах не тільки англійською та українською мовами, а й на інших світових мовах», - пояснила член фракції «Слуга народу» Марія Мезенцева.

Однак під час обговорення в сесійній залі виникла запекла дискусія. Доповідачів по проєкту перебивали обурені нардепи, які заявили, що законопроект створює лазівку для навчання в українських вузах російською мовою.

Народні депутати не прийняли законопроект за основу і відправили його на доопрацювання.

Нагадаємо, раніше перший віце-спікер ВР Руслан Стефанчук назвав умову для винесення мовного питання на референдум.

«Слово і діло» проаналізувало, що чекає на закон про мову і як він пов'язаний з майбутніми виборами.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО